settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost ucenicul pe care l-a iubit Isus?

Răspuns


Evanghelia după Ioan este singura evanghelie care menționează "ucenicul pe care îl iubea Isus". Ioan 13:23 ne spune: "Unul din ucenici, acela pe care-l iubea Isus, stătea la masă culcat pe sânul lui Isus". Ioan 19:26 declară: "Când a văzut Isus pe mamă-Sa şi, lângă ea, pe ucenicul pe care-l iubea, a zis mamei Sale: «Femeie, iată fiul tău!»" Ioan 21:7 spune: "Atunci, ucenicul pe care-l iubea Isus a zis lui Petru: «Este Domnul!»" Acest ucenic nu este niciodată identificat în mod specific, dar identitatea ucenicului pe care îl iubea Isus este clară. Ucenicul pe care Isus îl iubea se autoidentifică drept autorul evangheliei (Ioan 21:24), despre care majoritatea cercetătorilor cred că este apostolul Ioan, fiul lui Zebedei și fratele lui Iacov.

În primul rând, doar Evanghelia după Ioan îl menționează pe "ucenicul pe care îl iubea Isus". În al doilea rând, Ioan 21:2 ne permite să știm cine pescuia cu Petru: "Simon Petru, Toma, zis Geamăn, Natanael din Cana Galileii, fiii lui Zebedei şi alţi doi din ucenicii lui Isus erau împreună." Apostolul Ioan era fiul lui Zebedei (Matei 4:21). În al treilea rând, au existat trei ucenici care erau deosebit de apropiați de Isus: Petru, Iacov și Ioan (Matei 17:1; Marcu 5:37; 14:33; Luca 8:51). "Ucenicul pe care îl iubea Isus" nu putea fi Petru, deoarece Petru Îi pune lui Isus o întrebare cu privire la acest ucenic (Ioan 21:20-21). Ne rămân Iacov sau Ioan. Isus a făcut o declarație despre posibila "longevitate" a vieții ucenicului pe care îl iubea în Ioan 21:22. Iacov a fost primul dintre apostoli care a murit (Fapte 12:2). Deși Isus nu i-a promis ucenicului pe care îl iubea o viață lungă, ar fi fost foarte neobișnuit ca Isus să spună: "Dacă vreau ca el să rămână până voi veni Eu, ce-ţi pasă ţie?", dacă ucenicul pe care îl iubea urma să fie primul ucenic care va muri.

Istoria Bisericii ne spune că apostolul Ioan a trăit până în anii 90 d.Hr. și a fost ultimul apostol supraviețuitor. Tradiția Bisericii Primare a fost unanimă în a-l identifica pe Ioan ca fiind ucenicul pe care Isus l-a iubit. Se pare că Ioan a avut o relație mai apropiată cu Isus decât oricare dintre ceilalți discipoli. Isus și Ioan erau, în esență, "cei mai buni prieteni". Isus i-a încredințat lui Ioan îngrijirea mamei Sale, i-a oferit vedenia transfigurării, i-a permis să fie martorul celor mai uimitoare minuni ale Sale și, mai târziu, i-a dat lui Ioan Cartea Apocalipsei.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost ucenicul pe care l-a iubit Isus?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries