settings icon
share icon
Întrebare

Ce s-a întâmplat la Turnul Babel?

Răspuns


Turnul Babel este descris în Genesa 11.1-9. După potop, Dumnezeu a poruncit omenirii: „Creșteți, înmulțiți-vă și umpleți pământul." (Genesa 9.1) Omenirea a hotărât să facă exact opusul: „Și au mai zis: «Haidem să ne zidim o cetate și un turn al cărui vârf să atingă cerul și să ne facem un nume, ca să nu fim împrăștiați pe toată fața pământului!»" (Genesa 11.4) Omenirea a decis să construiască o cetate mare și să se adune toți acolo. Au hotărât să construiască un turn gigantic, un simbol al puterii lor, să-și facă un nume pentru ei (Genesa 11.4). Acest turn a rămas în amintire ca Turnul Babel.

Ca răspuns, Dumnezeu a încurcat limbile oamenilor, ca ei să nu mai poată comunica unii cu alții (Genesa 11.7). Rezultatul a fost că oamenii s-au adunat cu acei oameni care vorbeau aceeași limbă și s-au dus împreună și s-au așezat în alte părți ale lumii (Genesa 11.8-9). Dumnezeu a încurcat limbile la Turnul Babel să asigure împlinirea poruncii Lui pentru omenire de a se răspândi în toată lumea.

Unii învățători ai Bibliei cred, de asemenea, că, la Turnul Babel, Dumnezeu a creat diferitele rase ale omenirii. Lucrul acesta e posibil, dar nu ne este arătat în textul biblic. Pare mai probabil că diferitele rase au existat înainte de Turnul Babel și că Dumnezeu a încurcat limbile cel puțin în funcție de diversele rase. De la Turnul Babel, omenirea s-a împărțit pe baza limbii (și posibil a rasei) și s-a așezat în diverse părți ale lumii.

Genesa 10.5, 20 și 31 îi descrie pe urmașii lui Noe care s-au răspândit pe tot pământul „după familiile lor, după limbile lor, după țările lor, după neamurile lor". Cum e posibil, de vreme ce Dumnezeu a încurcat limbile de-abia la Turnul Babel, în Genesa capitolul 11? Genesa 10 îi înșiră pe urmașii celor trei fii ai lui Noe: Sem, Ham și Iafet. Sunt enumerați urmașii din câteva generații. Având în vedere durata mare a vieții din acel timp (vezi Genesa 11.10-25), genealogiile din Genesa 10 probabil că acoperă sute de ani. Relatarea de la Turnul Babel din Genesa 11.1-9 ne oferă mai multe detalii despre timpul când limbile au fost încurcate. Genesa 10 ne spune despre limbi diferite. Genesa 11 ne spune cum au apărut aceste limbi diferite.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce s-a întâmplat la Turnul Babel?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries