settings icon
share icon
Întrebare

Ce este Trinitarianismul? Este Trinitarianismul biblic?

Răspuns


Trinitarianismul este învățătura care susține că Dumnezeu este triunic, că El S-a revelat în trei Persoane co-egale și co-eterne. Pentru o prezentare detaliată a Trinității, vezi articolul referitor la ce ne învață Biblia despre Trinitate. Scopul acestui articol este acela de a discuta importanța Trinitarianismului în legătură cu mântuirea și viața creștină.

Adesea suntem întrebați: „Trebuie să cred în Trinitate pentru a fi mântuit?” Răspunsul este și da și nu. Pentru ca o persoană să fie mântuită trebuie să înțeleagă și să fie de acord cu fiecare aspect al Trinitarianismului? Nu. Există anumite aspecte ale Trinitarianismului care joacă un rol cheie în mântuire? Da. De exemplu, divinitatea lui Hristos este de o importanță crucială în doctrina mântuirii. Dacă Isus nu ar fi fost Dumnezeu, moartea Sa nu ar fi putut plăti pedeapsa infinită a păcatului. Doar Dumnezeu este infinit – El nu are început și nu are sfârșit. Toate celelalte creaturi, inclusiv îngerii, sunt finite; au fost create la un moment dat. Doar moartea unei Ființe veșnice poate ispăși pentru păcatul omenirii pentru veșnicie. Dacă Isus nu ar fi fost Dumnezeu, nu ar fi putut fi Mântuitorul, Mesia, Mielul lui Dumnezeu care ia păcatul lumii (Ioan 1:29). O perspectivă nebiblică despre natura divină a lui Isus rezultă într-o perspectivă eronată a mântuirii. Fiecare cult „creștin” care neagă adevărata divinitate a lui Hristos de asemenea spune că trebuie să adăugăm faptele noastre la moartea lui Hristos pentru a fi mântuiți. Divinitatea adevărată și deplină a lui Hristos, un aspect al Trinitarianismului, respinge acest concept.

În același timp, recunoaștem că există credincioși reali în Hristos care nu susțin tot Trinitarianismul. În timp ce respingem modalismul, nu negăm că o persoană poate fi mântuită chiar dacă susține că Dumnezeu este nu trei Persoane, ci mai degrabă S-a revelat în trei „moduri”. Trinitatea este un mister pe care nicio ființă umană nu îl poate înțelege complet sau perfect. Pentru a primi mântuirea, Dumnezeu ne cere să ne punem încrederea în Isus Hristos, Dumnezeu întrupat, ca Mântuitor. Pentru a primi mântuirea, Dumnezeu nu ne cere o aderență completă la fiecare precept teologic biblic solid. Nu, înțelegerea și acceptarea tuturor aspectelor Trinitariene nu sunt cerute pentru a fi mântuiți.

Susținem cu tărie că Trinitarianismul este o doctrină biblică. Proclamăm dogmatic că înțelegerea și credința în Trinitarianismul biblic este de o importanță crucială în înțelegerea lui Dumnezeu, a mântuirii și a lucrării continue a lui Dumnezeu în viața credincioșilor. În același timp, au fost oameni evlavioși, urmași reali ai lui Hristos, care au avut dezacorduri cu privire la anumite aspecte ale Trinitarianismului. Este important să ne amintim că nu suntem mântuiți prin deținerea doctrinei perfecte. Suntem mântuiți prin credința în Mântuitorul nostru perfect (Ioan 3:16). Trebuie să credem în anumite aspecte ale Trinitarianismului pentru a fi mântuiți? Da. Trebuie să fim de acord cu toate domeniile Trinitarianismului pentru a fi mântuiți? Nu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este Trinitarianismul? Este Trinitarianismul biblic?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries