settings icon
share icon
Întrebare

Ce ar trebui să învățăm de la seminția lui Iuda?

Răspuns


Fiecare dintre cei doisprezece fii ai lui Israel / Iacov a primit o binecuvântare de la tatăl său chiar înainte de moartea lui Iacov. Cei doisprezece fii erau strămoșii celor douăsprezece seminții ale lui Israel, iar binecuvântarea conținea informații profetice despre viitorul fiecărei seminții. În cazul seminției lui Iuda, Iacov a profețit: "Iudo, tu vei primi laudele fraţilor tăi. Mâna ta va apuca de ceafă pe vrăjmaşii tăi. Fiii tatălui tău se vor închina până la pământ înaintea ta. Iuda este un pui de leu. Tu te-ai întors de la măcel, fiule! Iuda îşi pleacă genunchii, se culcă întocmai ca un leu, ca o leoaică: cine-l va scula? Toiagul de domnie nu se va depărta din Iuda, nici toiagul de cârmuire dintre picioarele lui, până va veni Şilo, și de El vor asculta popoarele. El îşi leagă măgarul de viţă și de cel mai bun butuc de viţă mânzul măgăriţei lui; Îşi spală haina în vin și mantaua în sângele strugurilor. Are ochii roşii de vin și dinţii albi de lapte." (Geneza 49:8-12)

Fiecare parte a profeției lui Iacov pentru seminția lui Iuda ne dezvăluie ceva despre poporul din acea seminție, despre istoria lor și despre aplicațiile spirituale pe care le putem extrage din ea. În versetul 8, Iacov profețește că frații lui Iuda îl vor lăuda. Numele lui Iuda înseamnă laudă și i-a fost dat de mama sa, inima ei fiind plină de laude la adresa lui Dumnezeu pentru el (Geneza 29:35). Tăria și puterea seminției sunt, de asemenea, prezise în versetul 8. Versetul 9 folosește imaginea unui leu și a unui pui de leu pentru a descrie seminția lui Iuda. Iuda era comparabil cu un leu tânăr pentru tăria, curajul și vitalitatea sa și cu un leu matur prin faptul că linia lui Iuda îi conținea pe cei care au avut proeminență națională și regalitatea, inclusiv David și Solomon.

Sceptrul (toiagiul) care nu se îndepărtează de Iuda "până va veni Şilo" este o profeție mesianică. Numele "Șilo" apare în acest verset în mai multe traduceri, un cuvânt care se referă la Mesia. Comentatorii au opinii diferite cu privire la semnificația exactă a acestui pasaj oarecum obscur, dar toți sunt de acord că Cel care vine pentru a obține ascultarea națiunilor nu poate fi nimeni altul decât Hristos. Restul pasajului, versetele 11-12, se referă la marea abundență de bogății care va aparține tribului lui Iuda. Vor fi atât de bogați și binecuvântați, încât vor putea lega un măgar de cea mai aleasă viță de vie și îi vor permite să mănânce pe săturate, un indiciu al abundenței care va aparține lui Iuda.

A doua aplicație a versetelor 11-12, și cea care îi privește pe creștinii de astăzi, este abundența bogățiilor spirituale disponibile pentru noi în Hristos, marea cantitate de binecuvântări spirituale care decurg din dragostea lui Dumnezeu, care ne vin prin Hristos, care sunt comparabile cu vinul și laptele. Printre aceste bogății se numără Cuvântul Său, legile Sale și Hristos Însuși, Pâinea vieții. Acestea pot fi aplicate și la Hristos și la natura Sa umană, care a fost ca o haină înmuiată în sânge prin suferințele și moartea Sa. Isaia 63:1-3 conține aceleași imagini. Se poate referi, de asemenea, la Biserica Sa și la poporul Său, ale cărui veșminte sunt spălate și albite în sângele Mielului (Apocalipsa 7:13-14).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce ar trebui să învățăm de la seminția lui Iuda?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries