settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația celor treizeci de arginți?

Răspuns


În cultura ebraică, treizeci de arginți nu erau o sumă mare de bani. De fapt, acesta era prețul exact plătit stăpânului unui sclav dacă și când sclavul său era înjunghiat de un bou (Exodul 21:32). Moartea sclavului era compensată de cei treizeci de arginți. Există alte două locuri în Biblie care menționează în mod specific suma de treizeci de arginți, iar acestea sunt direct legate între ele. Primul pasaj se află în Zaharia, care conține o profeție care se împlinește mai târziu în cartea lui Matei.

Înainte de profeția celor treizeci de arginți este descris un episod ciudat din viața lui Zaharia. Dumnezeu l-a pus pe profetul Zaharia să joace rolul unui păstor și să aibă grijă de o turmă "condamnată la sacrificiu" (Zaharia 11:4-14). Dumnezeu a folosit acest lucru pentru a ilustra o judecată profetică împotriva Israelului pentru că L-a răstignit pe Hristos, prezicând căderea Israelului în anul 70 d.Hr. și împrăștierea ulterioară a națiunii. Există mai multe elemente în acest pasaj care indică faptul că este o profeție despre Isus. În primul rând, Zaharia spune că "i-a nimicit cu desăvârşire pe cei trei păstori" ai turmei osândite (versetul 8). Cei "trei păstori" sunt, probabil, o referire la cele trei funcții religioase din vremea lui Isus care au lucrat pentru a-L condamna pe Isus: bătrânii, cărturarii și preoții de seamă (Matei 16:21). În al doilea rând, Zaharia își rupe cele două toiege de păstor. Unul se numește Îndurare și este rupt pentru a simboliza ruperea legământului mozaic de către poporul neascultător și faptul că Dumnezeu Își lasă deoparte îndurarea sau grija providențială pentru a permite ca judecata să vină asupra lor (Zaharia 11:10). Cel de-al doilea toiag, numit Legământ, este rupt pentru a reprezenta ruperea națiunii de către romani.

O altă referință profetică se găsește în cei treizeci de arginți dați lui Zaharia după munca sa de păstor. El s-a dus la cei pentru care lucra și le-a cerut să îi plătească ceea ce credeau că merită. Ei i-au dat treizeci de arginți, pe care el îi numește sarcastic "un preț scump", deoarece era o sumă atât de mică (Zaharia 11:13) - prețul plătit pentru moartea accidentală a unui sclav. Angajatorii au vrut să-l insulte pe Zaharia cu această sumă de bani. Răspunzând insultei, Dumnezeu îi spune lui Zaharia să-i "arunce olarului", iar Zaharia a aruncat banii în casa Domnului, pentru a fi dați olarului.

Aceste acțiuni sunt o profeție șocant de precisă și detaliată, fiindcă atunci când Iuda Iscarioteanul a negociat cu conducătorii lui Israel pentru a-L trăda pe Domnul Isus, el a întrebat: "Ce vreţi să-mi daţi, şi-L voi da în mâinile voastre?" Conspirația criminală a numărat atunci pentru Iuda "treizeci de arginți" (Matei 26:15). Atât considerau ei că valorează Isus.

Mai târziu, Iuda a fost copleșit de vinovăție pentru trădarea lui Isus și, împlinind profeția clară a lui Zaharia, a aruncat cele treizeci de monede de argint în Templu (Matei 27:3-5). Liderii evrei au folosit cele treizeci de monede de argint pentru a cumpăra un câmp de la un olar, tot așa cum prezisese Zaharia (Matei 27:6-10). Și tocmai pe acel câmp s-a spânzurat Iuda.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația celor treizeci de arginți?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries