settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre transsexualism/transgenderism?

Răspuns


Transsexualisul, cunoscut și ca transgenderism, Tulburarea Identității de Gen (TIG) sau disforia de gen, e un simțământ că genul tău biologic/genetic/psihologic nu se potrivește cu genul cu care te identifici/ sau cu genul pe care percepi că îl ai. Transsexualii/transgenderii se descriu adesea pe ei înșiși ca fiind „captivi” într-un trup care nu se potrivește cu genul lor adevărat. Ei practică adesea transvestismul/transvestitismul și pot, de asemenea, să apeleze la terapia cu hormoni și/sau la operații de schimbare a genului, pentru a-și aduce corpul în conformitate cu genul lor perceput.

Biblia nu menționează în niciun loc în mod explicit transgenderismul și nici nu descrie pe cineva care să aibă simțăminte de transgender. Totuși, Biblia are o mulțime de lucruri de spus despre sexualitatea umană. Cel mai de bază pentru înțelegerea genului este faptul că Dumnezeu a creat două (și numai două) genuri: „parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut” (Genesa 1.27). Toate speculațiile din zilele noastre privitoare la numeroasele genuri sau la fluiditatea de gen – sau chiar un gen „continuu”, cu genuri nelimitate – sunt noțiuni străine Bibliei.

Biblia se apropie cel mai mult de menționarea transgenderismului atunci când condamnă homosexualitatea (Romani 1.18-32, 1 Corinteni 6.9-10) și transvestitismul (Deuteronomul 22.5). Cuvântul grecesc tradus adesea cu „homosexuali” sau „bărbați care practică prostituția” în 1 Corinteni 6.9 înseamnă literlamente „bărbați efeminați”. Așadar, deși Biblia nu menționează în mod direct transgenderismul, când menționează alte situații de „confuzii” de gen, în mod clar și explicit le arată ca fiind păcate.

Există posibilitatea ca cei care suferă de transgenderism să aibă un creier care funcționează ca aparținând unui gen, și în același timp restul corpului să aparțină, din punct de vedere biologic, celuilalt gen? Biblia nici măcar nu indică o astfel de posibilitate. Totuși, Biblia nu menționează nici hermafroditismul (o situație în care o persoană are atât organe sexuale feminine, cât și masculine), lucru care are loc incontestabil (deși extrem de rar). Mai mult, oamenii se pot naște sau dezvoltă pe parcurs diferite defecte cerebrale sau funcționări defectuoase ale creierului. Cum se poate spune că e imposibil ca un creier de femeie să fie într-un corp de bărbat (sau viceversa)?

Având hermafroditismul ca dovadă, nu se poate spune că dacă Biblia nu menționează ceva, acel lucru nu se poate întâmpla. Așadar, poate fi posibil ca o persoană să se nască cu un creier cu conexiuni care contribuie la disforia de gen. Acest lucru poate fi, de asemenea, o explicație pentru unele cazuri de homosexualitate. Însă numai pentru că un lucru poate avea o cauză biologică nu înseamnă că e potrivit să îmbrățișezi efectele. Unii oameni prezintă un apetit mare sexual. Lucrul acesta nu-i îndreptățește să se implice în imoralitate sexuală. Este dovedit științific că unii psihopați/sociopați au un creier cu mecanisme de control al impulsului deosebit de slăbite. Lucrul acesta nu justifică să se implice în fiecare comportament deviant care le trece prin minte.

Indiferent dacă distorsiunea de gen are o cauză genetică, hormonală, fiziologică, psihologică sau spirituală, poate fi biruită și vindecată prin credința în Cristos și prin bazarea continuă pe puterea Duhului Sfânt. Vindecarea poate fi primită, păcatul poate fi biruit și viețile pot fi schimbate prin mântuirea pe care Isus o oferă, chiar dacă există factori biologici/fiziologici. Credincioșii corinteni sunt un exemplu de astfel de schimbare: „Și așa erați unii din voi! Dar ați fost spălați, ați fost sfințiți, ați fost socotiți neprihăniți în Numele Domnului Isus Cristos și prin Duhul Dumnezeului nostru.” (1 Corinteni 6.11) Este speranță pentru toți, inclusiv pentru transexuali, transgenderi, cei cu tulburarea identității de gen și travestiți, datorită iertării lui Dumnezeu care este disponibilă în Isus Cristos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre transsexualism/transgenderism?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries