settings icon
share icon
Întrebare

De ce se consideră că trăirea împreună înainte de căsătorie este trăire în păcat?

Răspuns


La această întrebare ar fi mult mai ușor de răspuns dacă Biblia ar fi făcut o afirmație clară precum „trăirea împreună înainte de căsătorie sau în afara ei este trăire în păcat”. Pentru că Biblia nu face astfel de afirmații definitorii, mulți oameni (inclusiv unii dintre cei care spun că sunt creștini) pretind că trăirea împreună în afara căsătoriei nu e trăire în păcat. Poate că motivul pentru care Biblia nu face o afirmație clară este că, în timpurile Bibliei, situațiile în care oameni necăsătoriți să trăiască în relație de soț și soție erau relativ rare, mai ales printre evrei și creștini. Pentru scopurile acestui articol, când ne vom referi la trăirea împreună, ne vom referi la a trăi laolaltă în sensul de a trăi ca soț și soție, relațiile sexuale fiind incluse, fără ca persoanele să fie căsătorite. Nu ne referim la faptul că un bărbat și o femeie locuiesc în aceeași casă, fără să întrețină relații sexuale.

Deși Biblia nu face o afirmație explicită despre trăirea în păcat, nu înseamnă că Biblia păstrează cu totul tăcerea referitor la această chestiune. În schimb, trebuie să punem câteva versete laolaltă și să culegem din ele principiul că orice formă de implicare sexuală în afara căsătoriei între un bărbat și o femeie este păcat. Există numeroase versete care declară faptul că Dumnezeu interzice imoralitatea sexuală (Faptele Apostolilor 15.20, 1 Corinteni 5.1, 6.13, 18, 10.8, 2 Corinteni 12.21, Galateni 5.19, Efeseni 5.3, Coloseni 3.5, 1 Tesaloniceni 4.3, Iuda 7). Cuvântul grecesc tradus cu „imoralitate sexuală” sau „curvie” în aceste versete este porneia, și literalmente înseamnă „poftă ilegitimă”. Pentru că singura formă de sexualitate legitimă este căsătoria dintre un bărbat și o femeie (Genesa 2.24, Matei 19.5), rezultă că orice din afara căsniciei, fie că e preacurvie, sex premarital, homosexualitate sau orice altceva este ilegitim, cu alte cuvinte este păcat. Trăirea împreună înainte de căsătorie în mod sigur se încadrează în categoria curviei – un păcat sexual.

Evrei 13.4 descrie statutul onorabil al căsătoriei: „Căsătoria să fie ținută în toată cinstea și patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari și pe preacurvari.” Versetul acesta trasează o distincție clară între ceea ce e curat și onorabil – căsătoria – și ceea ce e imoral sexual – orice din afara căsătoriei. Pentru că trăirea împreună în afara căsătoriei se încadrează în această categorie, e păcat. Toți cei care trăiesc împreună în afara căsătoriei legitime atrag asupra lor indignarea și judecata lui Dumnezeu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce se consideră că trăirea împreună înainte de căsătorie este trăire în păcat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries