settings icon
share icon
Întrebare

Când este timpul potrivit pentru căsătorie?

Răspuns


Timpul potrivit pentru căsătorie este diferit pentru fiecare persoană și unic în fiecare situație. Nivelul de maturitate și experiența de viață sunt factori variabili; unii oameni sunt pregătiți pentru căsătorie la 18 ani, iar unii nu sunt niciodată pregătiți pentru ea. Devreme ce rata divorțului în Statele Unite depășește 50 de procente, este evident că majoritatea societății noastre nu privește căsnicia ca pe un angajament luat o dată pentru totdeauna. Totuși, acesta este punctul de vedere al lumii, care de obicei îl va contrazice pe cel al lui Dumnezeu (1 Corinteni 3.18).

O temelie tare este imperativă pentru o căsnicie de succes și ar trebui așezată înainte ca cineva să înceapă să iasă cu cineva sau să curteze un potențial partener de viață. Umblarea noastră creștină ar trebui să includă mai mult decât simpla participare la biserică duminica sau implicarea în studiul biblic. Trebuie să avem o relație personală cu Dumnezeu, care vine numai prin încrederea în Isus Cristos și ascultarea de El. Trebuie să ne educăm pe noi înșine cu privire la căsătorie, căutând felul în care o vede Dumnezeu, înainte de a plonja în ea. Un individ trebuie să știe ce spune Biblia despre dragoste, angajament, relații sexuale, rolul soțului și al soției și așteptările Lui de la noi, înainte de a se angaja în căsătorie. Este de asemenea important să ai cel puțin un cuplu creștin căsătorit ca exemplu de urmat. Un cuplu mai înaintat în vârstă poate răspunde la întrebările privitoare la ce anume implică o căsnicie de succes, cum să creezi intimitate (dincolo de cea fizică), felul în care credința este de mare preț etc.

Un viitor cuplu căsătorit trebuie de asemenea să se asigure că se cunosc unul pe altul foarte bine. Trebuie să își cunoască unul altuia punctele de vedere privitoare la căsnicie, finanțe, rude prin alianță, creșterea copiilor, disciplină, îndatoririle soțului și ale soției, dacă numai unul dintre ei sau ambii vor lucra în afara casei și nivelul spiritual al celeilalte persoane. Mulți oameni se căsătoresc, încrezându-se în cuvântul partenerului că este creștin, numai pentru a descoperi mai târziu că a fost doar o declarație de pe buze. Fiecare cuplu care se gândește la căsătorie ar trebui să treacă printr-o consiliere cu un consilier creștin pe teme maritale sau cu un pastor. De fapt, mulți pastori nu vor oficia cununii dacă nu s-au întâlnit de câteva ori cu cuplul într-un cadru de consiliere.

Căsătoria nu este doar un angajament, ci un legământ cu Dumnezeu. Este promisiunea de a rămâne cu cealaltă persoană pentru restul vieții tale, indiferent dacă partenerul tău e bogat, sărac, sănătos, bolnav, supraponderal, subponderal sau plictisitor. O căsnicie creștină trebuie să dăinuiască prin orice circumstanță, incluzând lupte, mânie, devastare, dezastru, depresie, amărăciune, dependență și singurătate. Niciodată nu trebuie să intri în căsnicie cu ideea că divorțul este o opțiune – nici măcar ca ultimă soluție. Biblia ne spune că toate lucrurile sunt cu putință la Dumnezeu (Luca 18.27) și aceasta cu siguranță include și căsătoria. Dacă un cuplu ia decizia la început de a sta devotat și de a-L pune pe Dumnezeu pe primul loc, divorțul nu va fi soluția inevitabilă pentru o situație mizerabilă.

Este important să ne amintim că Dumnezeu vrea să ne împlinească dorința inimii noastre, dar lucrul acesta este posibil numai dacă dorințele noastre se potrivesc cu ale Lui. Adesea oamenii se căsătoresc numai pentru că „pare potrivit”. În primele etape ale curtării, și chiar în căsătorie, când vezi venind cealaltă persoană simți „fluturi” în stomac. Romantismul e la vârf și cunoști simțământul de a fi „îndrăgostit”. Mulți se așteaptă ca acest simțământ să dureze pentru totdeauna. Realitatea este că nu se întâmplă așa. Rezultatul poate fi dezamăgirea și chiar divorțul, pe măsură ce aceste simțăminte pălesc, dar cei care au parte de căsnicii de succes știu că emoția de a fi cu cealaltă persoană nu trebuie să se sfârșească. În schimb, „fluturii” fac loc unei iubiri mai adânci, unui angajament mai puternic, unei temelii mai solide și unei siguranțe imposibil de frânt.

Biblia este clară cu privire la faptul că dragostea nu se bazează pe simțăminte. Acest lucru este evident atunci când ni se spune să ne iubim vrăjmașii (Luca 6.35). Dragostea adevărată este posibilă numai când Îi permitem Duhului Sfânt să lucreze prin noi, cultivând roada mântuirii noastre (Galateni 5.22-23). Este o decizie pe care o luăm zi de zi de a muri față de sine și față de egoismul nostru și de a-L lăsa pe Dumnezeu să lumineze prin noi. Pavel ne spune cum să îi iubim pe alții în 1 Corinteni 13.4-7: „Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate; dragostea nu pizmuiește; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul.” Când suntem gata să iubim o altă persoană așa cum este descris în 1 Corinteni 13.4-7, atunci este timpul potrivit pentru căsătorie. EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Când este timpul potrivit pentru căsătorie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries