settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot ști care e timpul lui Dumnezeu?

Răspuns


Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegem privitor la timpul lui Dumnezeu e că este perfect, așa cum toate căile lui Dumnezeu sunt perfecte (Psalmul 18.30, Galateni 4.4). Timpul lui Dumnezeu nu e niciodată devreme și nu a fost niciodată târziu. În realitate, dinainte de nașterea noastră și până la ultima noastră suflare pe acest pământ, Dumnezeul nostru suveran Își împlinește scopurile divine din timpul vieții noastre. E în control deplin al tuturor lucrurilor și al tuturor ființelor din veșnicie în veșnicie. Niciun eveniment din istorie nu a produs vreo șifonare în timpul din planul etern al lui Dumnezeu, pe care l-a alcătuit înainte de întemeierea lumii.

Prin urmare, s-ar putea crede că, prin înțelegerea suveranității Creatorului nostru, răbdarea și așteptarea ne vor fi puțin mai ușoare. Însă, din păcate, nu se întâmplă în acest fel de fiecare dată. Natura noastră umană poate face ca așteptarea pentru timpul perfect al lui Dumnezeu să fie un lucru dificil de făcut. Realmente, în iureșul vieții noastre frenetice, ne este greu să așteptăm după orice sau după oricine. Vrem să avem acum ceea ce vrem. Și cu avansul tehnologic modern, putem adesea obține ceea ce vrem acum. Prin urmare, nu numai că ne pierdem răbdarea, ci ni se pare din ce în ce mai dificil să discernem timpul lui Dumnezeu.

Răbdarea e o roadă a Duhului Sfânt (Galateni 5.22) și Scriptura arată clar că Dumnezeu Se bucură când manifestăm această virtute: „Taci înaintea Domnului și nădăjduiește în El!” (Psalmul 37.7), căci „Domnul este bun cu cine nădăjduiește în El” (Plângeri 3.25). Și răbdarea noastră adesea revelează măsura de încredere pe care o avem în timpul lui Dumnezeu. Trebuie să ne aducem aminte că Dumnezeu operează potrivit cu orarul Lui etern perfect și stabilit mai dinainte, nu cu al nostru. Trebuie să găsim o mare alinare în faptul că știm că atunci când Îl așteptăm pe Domnul, primim energie divină și tărie: „Dar cei ce se încred în Domnul își înnoiesc puterea; ei zboară ca vulturii; aleargă, și nu obosesc, umblă, și nu ostenesc.” (Isaia 40.31) Psalmistul reiterează: „Nădăjduiește în Domnul! Fii tare, îmbărbătează-ți inima și nădăjduiește în Domnul!” (Psalmul 27.14)

Un alt element-cheie în înțelegerea timpului lui Dumnezeu este încrederea. Într-adevăr, capacitatea noastră de a nădăjdui în Domnul e în mare parte legată de cât de multă încredere avem în El. Când ne încredem în Dumnezeu cu toată inima noastră, abandonând încrederea în noi înșine, adesea o înțelegere eronată a circumstanțelor, El ne va călăuzi cu adevărat (Proverbele 3.5-6). „... cel ce se încrede în Domnul este înconjurat cu îndurarea Lui.” (Psalmul 32.10) Totuși, pentru a ne încrede pe deplin în Dumnezeu trebuie să Îl cunoaștem. Și cel mai bun mod de a-L cunoaște este prin Cuvântul Lui. Energia divină a lui Dumnezeu este eliberată în viața noastră prin Cuvântul Lui inspirat (1 Tesaloniceni 2.13). Lucrarea Cuvântului lui Dumnezeu include salvarea (Romani 10.17, 1 Petru 1.23), învățarea și instruirea (2 Timotei 3.16-17), călăuzirea (Psalmul 119.105), protejarea (Psalmul 119.114, 117), întărirea (Psalmul 119.28) și înțelepțirea noastră (Psalmul 119.97-100). Dacă studiem Cuvântul Lui și medităm asupra lui în fiecare zi, timpul Lui va deveni și el clar pentru noi.

Când punem la îndoială timpul lui Dumnezeu, acest lucru se întâmplă adesea datorită căutării noastre după călăuzire sau scăpare dintr-o situație dificilă. Însă ne putem odihni în siguranță că Tatăl nostru ceresc știe exact unde ne aflăm în viața noastră în fiecare moment. El fie ne-a pus acolo, fie a îngăduit să fim acolo, totul datorită scopului Lui perfect. De altfel, Dumnezeu folosește adesea încercările pentru a ne întări răbdarea, permițând ca credința noastră creștină să se maturizeze și să devină întreagă (Iacov 1.3-4) Și știm că toate lucrurile – inclusiv aceste încercări dificile – lucrează pentru binele celor care Îl iubesc pe Dumnezeu (Romani 8.28). Dumnezeu aude într-adevăr strigătele copiilor Lui și va răspunde potrivit cu voia și timpul Lui care sunt perfecte. „De multe ori vine nenorocirea peste cel fără prihană, dar Domnul îl scapă totdeauna din ea.” (Psalmul 34.19) Planurile pe care le are Dumnezeu pentru copiii Lui sunt planuri bune – să ne ajute, nu să ne facă rău (Ieremia 29.11).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot ști care e timpul lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries