settings icon
share icon
Întrebare

Ce sunt terafimii?

Răspuns


Cuvântul terafim provine din cuvântul ebraic hatterapim, care în Biblie se referă de obicei la idoli casnici sau zei de familie. Vedem pentru prima dată acest cuvânt în Geneza 31:19, când Rahela a furat idolii casnici ai tatălui ei în timp ce fugea cu soțul și familia ei înapoi în patria lui Iacov. Pe tot parcursul Bibliei, terafim este folosit în legătură cu idolatria și închinarea păgână.

Judecători 17 relatează un alt exemplu de utilizare a terafimilor în zilele în care "nu era împărat în Israel. Fiecare făcea ce-i plăcea" (versetul 6). Un bărbat pe nume Mica a luat argint de la mama sa, a pus să fie transformat într-un idol, a angajat un levit ca preot personal și apoi a declarat că Domnul trebuie să fie mulțumit de religia pe care și-a definit-o singur (versetul 13).

Chiar dacă terafimii au fost uneori folosiți de israeliți pentru a-L reprezenta pe Domnul Dumnezeu, ei erau totuși idoli. În zilele de dinaintea construirii Templului și după ce Templul a fost distrus, Israel a recurs adesea la aducerea terafimilor în casele lor, pretinzând în același timp că acei idoli Îl reprezentau pe Dumnezeu. În amăgirea lor de sine, voiau să se agațe de o formă de evlavie (2 Timotei 3:5), în timp ce sfidau poruncile Domnului împotriva făuririi de imagini cioplite (Leviticul 26:1; Deuteronomul 5:8). Vedem o formă de închinare la terafimi în cultura modernă, atunci când oamenii venerează obiecte, fotografii sau statuete ca și cum acele lucruri ar avea puteri supranaturale în ele însele. Obiectul venerat poate fi un crucifix sau o pictură a lui Isus, dar cinstirea reprezentărilor fizice ale Domnului ca și cum ar fi Dumnezeu Însuși este închinare la idoli (vezi 1 Împărați 14:9 și Isaia 37:19).

Încă din cele mai vechi timpuri, omenirea și-a dorit un zeu fizic pe care să-l poată atinge și vedea. Zeii și zeițele imaginare din mitologia antică sunt dovezi evidente ale acestei dorințe trupești. Folosirea terafimilor în Biblie este o dovadă că până și cei care au interacționat cu Iahve pot fi induși în eroare de dorința păcătoasă de a avea un zeu-obiect pe care să-l poată poseda. Idolii pe care îi putem ține în mână ni se par mai ușor de gestionat. Credem că putem înțelege și controla un dumnezeu pe care îl putem ține în mână. Dar terafimii nu au nicio putere, chiar dacă se presupune că Îl reprezintă pe Domnul (Zaharia 10:2). Dumnezeu este Duh, iar cei care I se închină trebuie să I se închine în duh și în adevăr (Ioan 4:24). Orice alt fel de închinare este idolatrie.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce sunt terafimii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries