settings icon
share icon
Întrebare

Ce a fost ţepuşul din carne al lui Pavel?

Răspuns


Au fost oferite nenumărate explicaţii privind natura ţepuşului din carne. Ele variază de la ispitire neîncetată, adversari perseverenţi, maladii cronice (cum ar fi probleme cu ochii, malarie, migrene şi epilepsie), la o dizabilitate în vorbire. Nimeni nu poate spune cu siguranţă ce a fost ţepuşul în carne, dar probabil că a fost o suferinţă fizică.

Ceea ce ştim cu privire la acest ţepuş în carne vine chiar de la Pavel în 2 Corinteni 12.7: „Ca să nu mă umflu de mândrie din pricina strălucirii acestor descoperiri, mi-a fost pus un ţepuş în carne, un sol al Satanei, ca să mă pălmuiască.” Mai întâi, scopul ţepuşului din carne a fost să-l ţină pe Pavel smerit. Toţi cei care L-au întâlnit pe Isus, cărora li s-a vorbit şi care au fost mandataţi de El (Fapte 9.2-8) în mod natural s-ar „umfla de mândrie”. Dacă la aceasta se adaugă faptul de a fi mişcat de Duhul Sfânt să scrii mare parte din Noul Testament, este uşor de văzut cum Pavel ar fi putut ajunge „îngâmfat”. În al doilea rând, ştim că suferinţa venea de la sau printr-un sol al Satanei. Aşa cum Dumnezeu i-a permis lui Satan să-l chinuie pe Iov (Iov 1.1-12), Dumnezeu i-a permis lui Satan să-l chinuie pe Pavel pentru scopurile bune ale lui Dumnezeu şi întotdeauna în cadrul voii Lui perfecte.

Este de înţeles că Pavel va considera acest ţepuş o piedică în calea unei lucrări mai lărgite sau mai eficiente (Galateni 4.13-14) şi că de trei ori Îl va ruga pe Dumnezeu să i-l îndepărteze (2 Corinteni 12.8). Dar Pavel a învăţat din această experienţă lecţia care predomină în scrierile sale: puterea divină este cel mai bine arătată pe fundalul slăbiciunii umane (2 Corinteni 4.7), astfel ca numai Dumnezeu să fie lăudat (2 Corinteni 10.17). În loc să-i îndepărteze problema, Dumnezeu i-a dat har şi putere în mijlocul acelei probleme şi a declarat că acel har este „îndeajuns”.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce a fost ţepuşul din carne al lui Pavel?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries