settings icon
share icon
Întrebare

Ce este teoria intervalului de timp? A avut loc ceva între Genesa 1.1 și 1.2?

Răspuns


Genesa 1.1-2 afirmă: „La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul. Pământul era pustiu și gol; peste fața adâncului de ape era întuneric, și Duhul lui Dumnezeu Se mișca pe deasupra apelor.” Teoria intervalului de timp este concepția că Dumnezeu a creat un pământ complet funcțional cu animale, inclusiv dinozauri și alte creaturi pe care le cunoaștem numai din registrul fosilifer. Apoi, continuă teoria, a avut loc un eveniment care a distrus în întregime pământul – unii speculează că este vorba despre căderea lui Satan pe pământ – astfel că pământul a devenit pustiu și gol. La acest moment, Dumnezeu a luat-o de la capăt, recreând pământul în forma sa paradisiacă, după cum este descris în continuare în cartea Genesa.

Sunt mult prea multe nereguli cu privire la această teorie ca să le descriem într-un răspuns scurt, nu cea mai neînsemnată dintre ele fiind aceea că, dacă între cele două versete ar fi avut loc un eveniment de importanță semnificativă, Dumnezeu ne-ar fi spus despre el. El nu ne-ar fi lăsat să speculăm prinși în ignoranță cu privire la astfel de evenimente importante. În al doilea rând, în Genesa 1.31, Dumnezeu a declarat cu privire la creația Sa că este „foarte bună”, lucru pe care cu siguranță că nu l-ar fi putut spune dacă răul ar fi intrat deja în lume prin căderea lui Satan în „intervalul de timp”.

În aceeași ordine de idei, dacă registrul fosilifer ar trebui explicat de milioanele de ani din intervalul de timp, acest lucru ar însemna că moartea, boala și suferința au fost prezente cu multe ere înainte de căderea lui Adam. Dar Biblia ne spune că păcatul lui Adam a fost cel care a introdus moartea, boala și suferința pentru tot ce e viu: „Printr-un singur om a intrat păcatul în lume, și prin păcat a intrat moartea” (Romani 5.12).

Cei care susțin teoria intervalului, fac acest lucru pentru a împăca teoriile oamenilor de știință moderni care susțin teoria unui pământ bătrân – concepția că pământul este cu miliarde de ani mai bătrân decât poate fi explicat adăugând genealogiile omului din Biblie. Chiar evanghelicii bine intenționați au crezut teoria unui pământ bătrân, tratând mare parte din Genesa în mod alegoric, în timp ce încearcă să se țină de o interpretare literară a Scripturii în rest. Pericolul în acest moment stă în determinarea punctului până la care să țină interpretarea alegorică și de la care să înceapă interpretarea literară. A fost Adam o persoană literară? Cum putem ști? Dacă nu a fost, a adus el cu adevărat păcatul în rasa umană sau putem alegoriza la fel de bine și acest lucru? Și, dacă nu a existat un Adam literal care să introducă păcatul pe care îl moștenim cu toții, atunci moartea Domnului Isus pe cruce nu a avut rost. Un păcat original nonliteral anulează rostul primei veniri a lui Cristos, așa cum este el explicat în 1 Corinteni 15.22: „Și, după cum toți mor în Adam, tot așa, toți vor învia în Cristos.” La acest moment, creștinismul în sine devine o păcăleală și Biblia doar o carte frumoasă cu povestiri și fabule. Oare vedem unde ne duce acest mod de „gândire”?

Capitolul 1 din Genesa pur și simplu nu poate fi potrivit cu noțiunea că creația a avut loc în intervale lungi de timp sau că aceste perioade au avut loc în intervalul dintre versetele 1 și 2 din Genesa, capitolul 1. Dar ce a avut loc între Genesa 1.1 și 1.2? Absolut nimic! Genesa 1.1 ne spune că Dumnezeu a făcut cerurile și pământul. Genesa 1.2 ne informează că, atunci când a făcut pământul, la început acesta era fără formă, gol și întunecat; nu era încă terminat și încă nu era populat de creaturi. Restul capitolului 1 din Genesa ne spune felul în care Dumnezeu a întregit pământul lipsit de formă, gol și întunecat, umplându-l cu viață, frumusețe și bunătate. Biblia este adevărată, literară și perfectă (Psalmul 19.7-9). Știința nu a demonstrat niciodată falsitatea vreunui lucru scris în Biblie și nu va reuși niciodată să facă acest lucru. Biblia conține adevărul suprem, și de aceea este standardul după care ar trebui evaluată teoria științifică, și nu invers.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este teoria intervalului de timp? A avut loc ceva între Genesa 1.1 și 1.2?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries