settings icon
share icon
Întrebare

Ce este teologia vechi-testamentară?

Răspuns


Teologia vechi-testamentară este studiul a ceea ce a revelat Dumnezeu despre Sine în Vechiul Testament. Sistemul teologiei vechi-testamentare ia diverse adevăruri pe care cărțile Vechiului Testament ni le spun despre Dumnezeu și le prezintă într-o manieră organizată. Revelația de sine a lui Dumnezeu începe în Genesa 1.1: „La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul.” Postulatul despre Dumnezeu și lucrarea Lui de creație e ceva ce toți credincioșii acceptă prin credință și e evidențiat în toată Scriptura, de la Genesa la Apocalipsa.

Teologia vechi-testamentară e un studiu bogat și profitabil despre ceea ce Dumnezeu a revelat despre Sine, despre caracterul Său, atributele Sale etc., în Vechiul Testament. Vechiul Testament se concentrează în primul rând asupra relației lui Dumnezeu cu poporul evreu, începând cu chemarea lui Avraam din Genesa capitolul 12. El l-a ales pe Israel și a făcut legământ cu el cu scopul de a transmite mesajul Lui lumii și, în cele din urmă, pentru a-L aduce pe Mesia să ne salveze din păcat. Prin relația Lui cu evreii, Dumnezeu a binecuvântat lumea întreagă (Genesa 12.3). Vechiul Testament relatează revelația de Sine progresivă a lui Dumnezeu, mai ales pentru poporul Lui ales, dar și pentru cei dintre neamuri, ca să putem afla cine este El și care e planul Lui în lume. Chiar în miezul Vechiului Testament e întrețesută ideea unui legământ între Dumnezeu și om: primul a fost făcut cu Adam, iar altele cu Noe, Avraam, națiunea lui Israel și David.

Teologia vechi-testamentară e de bază pentru înțelegerea noastră despre Dumnezeu și despre scopurile Lui în lume. Semințele doctrinelor despre ispășirea substitutivă, mântuire, alegere, sfințenie, îndurare, judecată și iertare se găsesc toate în Vechiul Testament. Un studiu al teologiei vechi-testamentare include teologia propriu-zisă, antropologia și escatologia, printre alte subiecte de deosebită importanță.

English
Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce este teologia vechi-testamentară?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries