settings icon
share icon
Întrebare

Ce este teologia nou-testamentară?

Răspuns


Teologia nou-testamentară este studiul a ceea ce a revelat Dumnezeu despre Sine în Noul Testament. Sistemul teologiei nou-testamentare ia diverse adevăruri pe care cărțile Noului Testament ni le spun despre Dumnezeu și le prezintă într-o manieră organizată. Noul Testament face cunoscută venirea lui Mesia care a fost prevestită în Vechiul Testament (Isaia 9), respingerea Lui de către Israel, împlinirea Legii, nașterea Bisericii nou-testamentare (Trupul lui Cristos), epoca Bisericii, Evanghelia lui Isus Cristos și prezintă învățături pentru cei care cred în Isus Cristos.

Sintagma noul legământ (sau noul testament) a fost rostită de Cristos la cea din urmă Cină (Luca 22.20). Pavel a menționat noul legământ ca fiind esența lucrării la care a fost chemat (2 Corinteni 3.6). Vechiul Testament este consemnarea chemării și a istoriei națiunii evreiești și conține Legea mozaică, vechiul legământ de care Israelul a fost legat vreme de mulți ani. Noul Testament are de-a face cu istoria și aplicația răscumpărării făcute de Cristos din Lege (Galateni 4.4-5), o răscumpărare pe care ne-a făcut-o posibilă prin moartea Lui pe cruce (Efeseni 1.7). Fiind noul legământ, înlocuiește vechiul legământ (Evrei 8.6, 13).

Teologia este studiul doctrinelor Bibliei, urmând revelația progresivă pe care i-a făcut-o Dumnezeu omului de la începutul timpului și până la finalul cărții Apocalipsa. Teologia nou-testamentară are de-a face în primul rând cu studiul cristologiei, al ecleziologiei și al soteriologiei. În plus, ne adâncește înțelegerea escatologiei, pneumatologiei, angelologiei, hamartiologiei și a altor domenii ale doctrinei.

English
Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce este teologia nou-testamentară?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries