settings icon
share icon
Întrebare

Ce este teologia eliberării negrilor?

Răspuns


Teologia eliberării negrilor este o ramură a teologiei eliberării sud-americane, care e în mare parte umanistă, încercând să aplice teologia creștină la condiția grea a celor săraci. Teologia eliberării negrilor se concentrează pe eliberarea africanilor în general și a afroamericanilor în particular de orice formă de aservire și nedreptate, fie reală, fie percepută, fie socială, politică, economică sau religioasă.

Scopul teologiei eliberării negrilor este să „facă creștinismul real pentru negri". Prima eroare a acestei teologii e scopul ei. Ea încearcă să facă creștinismul să se concentreze asupra eliberării de nedreptatea socială aici și acum, nu în viața de apoi. Domnul Isus ne-a învățat exact opusul: „Împărăția Mea nu este din lumea aceasta." (Ioan 18.36) Au fost negrii/africanii și în special afroamericanii tratați incorect, nedrept și rău în istoria recentă? În mod absolut! Ar trebui ca un rezultat al Evangheliei să fie încetarea rasismului, a discriminării, a prejudecății și a inegalității? Din nou da, absolut (Galateni 3.28)! Este eliberarea de nedreptatea socială un principiu central al Evangheliei? Nu.

Mesajul Evangheliei este acesta: cu toții suntem infectați de păcat (Romani 3.23). Merităm cu toții să fim despărțiți veșnic de Dumnezeu (Romani 6.23). Domnul Isus a murit pe cruce, luând El pedeapsa pe care o merităm noi (2 Corinteni 5.21, 1 Ioan 2.2), asigurându-ne mântuirea. Apoi Isus a înviat, demonstrând că moartea Lui a fost într-adevăr o plată suficientă pentru pedeapsa păcatului (1 Corinteni 15.1-4). Dacă ne punem încrederea în Isus ca Mântuitor, toate păcatele noastre sunt iertate și ni se va acorda intrare în cer după moarte (Ioan 3.16). Aceasta este Evanghelia. Acesta trebuie să fie centru atenției noastre. Acesta este leacul pentru ceea ce năpăstuiește omenirea.

Când un om Îl primește pe Isus ca Mântuitor, devine o făptură nouă (2 Corinteni 5.17) și Duhul Sfânt care locuiește acum în el începe procesul conformării cu chipul lui Cristos (Romani 12.1-2). Numai prin această transformare spirituală poate fi rasismul cu adevărat învins. Teologia eliberării negrilor eșuează pentru că atacă simptomele, fără să abordeze cu adevărat boala. Păcatul/căderea este boala; rasismul este doar una dintre multele simptome. Mesajul Evangheliei este jertfa de ispășire a lui Isus pentru păcatele noastre și mântuirea care este, prin urmare, disponibilă prin credință. Sfârșitul rasismului va fi rezultatul faptului că oamenii Îl primesc cu adevărat pe Isus ca Mântuitor, însă rasismul nu e abordat în mod specific în Evanghelie.

Datorită hiperaccentuării problemelor rasiale, un rezultat negativ al teologiei eliberării negrilor este că ea tinde să separe comunitățile creștine de negri și de albi, și lucrul acesta este complet nebiblic. Cristos a venit pe pământ să-i unească pe toți cei care cred în El într-o singură Biserică universală, Trupul Său, al cărui Cap este El (Efeseni 1.22-23). Membrii Trupului lui Cristos împărtășesc o legătură comună cu toți ceilalți creștini, indiferent de mediul de proveniență, de rasă sau de naționalitate (1 Corinteni 12.25). Trebuie să avem un singur gând, având gândul lui Cristos, și un singur scop, să-L glorificăm pe Cristos împlinind porunca Lui de a „ne duce în toată lumea" să le spunem altora despre El, să propovăduim Vestea bună a Evangheliei și să-i învățăm pe alții să păzească poruncile Lui (Matei 28.19-20). Isus ne amintește că cele două mari porunci sunt să-L iubim pe Dumnezeu și să-i iubim pe semeni ca pe noi înșine, indiferent de rasa din care fac parte (Matei 22.36-40).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este teologia eliberării negrilor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries