settings icon
share icon
Întrebare

Ce este teologia dogmatică?

Răspuns


Teologia dogmatică își ia numele de la cuvântul grecesc și latinesc dogma care, atunci când face referire la teologie, însemnă pur și simplu „o doctrină sau un set de doctrine afirmate formal și autoritativ”. În esență, teologia dogmatică se referă la teologia oficială sau „dogmatică”, așa cum e recunoscută de un corp bisericesc organizat, cum este Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată Olandeză etc.

Deși se crede că termenul teologie dogmatică a apărut pentru prima dată în anul 1659 în titlul unei cărți scrise de L. Reinhardt, termenul a ajuns folosit la scară mai largă în urma Reformei și a fost utilizat pentru a desemna articolele de credință formulate în mod oficial de Biserică. Un exemplu bun de teologie dogmatică îl constituie afirmațiile doctrinale sau dogmele formulate de conciliile Bisericii Primare, care au căutat să rezolve probleme teologice și să ia poziție împotriva învățăturilor eretice. Crezurile sau dogmele care au rezultat în urma conciliilor Bisericii au fost considerate autoritative și obligatorii pentru toți creștinii, pentru că Biserica le-a afirmat în mod oficial. Unul dintre scopurile teologiei dogmatice este să facă posibil ca un corp bisericesc să formuleze și să comunice doctrina care este considerată esențială pentru creștinism și care, dacă este negată, ar constitui erezie.

Teologia dogmatică e confundată uneori cu teologia sistematică și ambii termeni sunt folosiți câteodată interschimbabil. Însă există deosebiri subtile, dar importante între cele două. Pentru a înțelege diferența dintre teologia sistematică și cea dogmatică, e important să observăm că termenul „dogmă” evidențiază nu numai afirmațiile din Scriptură, ci și atestarea ecleziastică, autoritativă a acelor afirmații. Deosebirea fundamentală între teologia sistematică și teologia dogmatică este că cea sistematică nu face necesară autorizarea sau susținerea din partea unei biserici sau a unui corp ecleziastic, în timp ce teologia dogmatică e conectată direct cu un corp bisericesc sau cu o denominație anume. Teologia dogmatică de obicei tratează aceleași doctrine și folosește adesea aceeași schemă și structură ca teologia sistematică, dar face acest lucru dintr-o anumită poziție teologică, afiliată unei denominații sau biserici specifice.

English
Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce este teologia dogmatică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries