settings icon
share icon
Întrebare

Ce reprezintă teologia deschisă?

Răspuns


"Teologia deschisă", cunoscut altfel şi ca “teologia deschiderii" sau "deschiderea lui Dumnezeu" reprezintă o încercare de a explica doctrina cunoaşterii de mai înainte de către Dumnezeu a celor mântuiţi în relaţie cu liberul arbitru al oamenilor. Argumentul teologiei deschise este în esenţă acesta: (1) fiinţele umane sunt cu adevărat libere, (2) dacă Dumnezeu ar fi cunoscut cu adevărat viitorul, fiinţele umane nu ar fi cu adevărat libere, (3) prin urmare, Dumnezeu nu cunoaşte absolut totul legat de viitor. Teologia deschisă consideră că viitorul nu poate fi cunoscut. Prin urmare, Dumnezeu ştie tot ce poate fi cunoscut, nu însă şi viitorul.

Teologia deschisă îşi bazează concepţiile pe faptul că în unele pasaje din Scriptură se spune că Dumnezeu Şi-a schimbat decizia sau pe faptul că ar fi fost surprins de anume lucruri sau că ar fi învăţat unele lucruri numai după ce ele s-au petrecut (Geneza 6:6; 22:12; Exod 32:14; Iona 3:10). În lumina multor altor pasaje din Scriptură care declară că Dumnezeu cunoaşte deja viitorul, aceste pasaje trebuie înţelese prin aceea că Dumnezeu Se descrie astfel încât noi să putem înţelege ceea ce El ar vrea să ne spună. Dumnezeu ştie care vor fi acţiunile şi deciziile noastre, dar El “Îşi schimbă decizia" în ceea ce priveşte acţiunile Lui bazate pe faptele noastre. Faptul că Dumnezeu pare surprins sau dezamăgit de răutatea şi păcătoşenia oamenilor aceasta nu înseamnă că El nu era conştient de ceea ce se va întâmpla.

În contradicţie cu Teologia Deschisă, Psalmul 139, versetele 4 şi 16 spun: "nu-mi ajunge cuvîntul pe limbă, şi Tu, Doamne, îl şi cunoşti în totul... în cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele". Cum ar putea Dumnezeu să prezică detalii atât de mărunte din Vechiul Testament despre Iisus Hristos dacă El nu ar fi ştiut viitorul? Cum ar putea Dumnezeu să ne garanteze mântuirea veşnică dacă El nu ar cunoaşte ceea ce se va întâmpla în viitor?

În fine, Teologia Deschisă eşuează în încercarea ei de a explica inexplicabilul – relaţia dintre precunoaşterea de către Dumnezeu a celor mântuiţi şi liberul arbitru al oamenilor. Întocmai cum formele extreme de calvinism eşuează în a prezenta oamenii ca nimic mai mult decât nişte roboţi pre-programaţi, tot aşa şi Teologia Deschisă eşuează în aceea că respinge adevărul omniscienţei lui Dumnezeu. Dumnezeu trebuie înţeles prin credinţă, pentru că "fără credinţă este cu neputinţă să fim plăcuţi Lui" (Evrei 11:6a). Conceptul Teologiei Deschise este, prin urmare, nescripturistic. Este pur şi simplu o altă modalitate pentru omul finit de a încerca să înţeleagă un Dumnezeu infinit cu mintea unui om limitat, asemenea cu încercarea de bea dintr-un ocean cu dorinţa de a-l seca. Teologia deschisă trebuie respinsă cu claritate de către cei care Îl urmează pe Hristos. Deşi Teologia Deschisă urmăreşte să ofere o explicaţie la relaţia dintre precunoaşterea de către Dumnezeu şi liberul arbitru uman, explicaţiile date de susţinătorii acestei mişcări nu sunt Biblice.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce reprezintă teologia deschisă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries