settings icon
share icon
Întrebare

Ce este teologia creștină?

Răspuns


Cuvântul „teologie” vine din două cuvinte grecești care înseamnă „Dumnezeu” și „cuvânt”. Combinat, cuvântul „teologie” înseamnă „studiul despre Dumnezeu”. Teologia creștină este studiul despre ceea ce ne învață Biblia și despre ce cred creștinii. Mulți credincioși tratează teologia creștină ca pe ceva care stârnește diviziuni, ceva ce ar trebui evitat. În realitate, teologia creștină trebuie să unească! Cuvântul lui Dumnezeu ne învață adevăr, și trebuie să fim uniți în spatele acelui adevăr. Da, există neînțelegeri și dispute în teologia creștină. Da, există libertatea de a nu fi de acord pe tema aspectelor neesențiale ale teologiei creștine. Dar în același timp sunt multe lucruri cu privire la care creștinii trebuie să fie uniți. O teologie creștină bazată pe Biblie ne va face în stare să-L cunoaștem mai bine pe Dumnezeu, mântuirea și misiunea noastră în această lume.

Pentru unii, cuvântul „teolog” trezește imaginea unor bătrâni ursuzi aplecați asupra unor volume prăfuite cu texte antice, în încăperi slab luminate, studiind lucruri complet separate de viața reală. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. 2 Timotei 3.16-17 ne spune că toată Scriptura e inspirată de Dumnezeu, literalmente insuflată de Dumnezeu, și ne este indispensabilă, pentru că ne face desăvârșiți, fără să ducem lipsă de nimic. A fi teologi înseamnă să fim oameni care caută Fața lui Dumnezeu, pentru a-L întâlni pe Creatorul universului și pe Fiul Său, Isus Cristos, și a-L primi ca Domn al vieții noastre, astfel încât El să devină centrul dorințelor, al iubirii și al cunoașterii noastre. Această intimitate se răspândește în toate aspectele vieții noastre – încântându-ne cu binecuvântările aduse de ea, dându-ne alinare în vremuri de pierdere, întărindu-ne în slăbiciunile noastre și susținându-ne până la sfârșitul vieții noastre, când Îl vom vedea față în față. Scriptura este istoria lui Dumnezeu, și cu cât vom studia mai mult Cuvântul Lui, cu atât mai mult Îl vom cunoaște.

Mai jos sunt diverse categorii de teologie creștină. A înțelege ceea ce spune Biblia despre diverse domenii ale teologiei creștine este cheia creșterii spirituale și a eficienței în viața de creștin.

Teologia propriu-zisă/ Paterologia – studiul lui Dumnezeu Tatăl.

Cristologia – studiul Persoanei și al lucrării lui Isus Cristos.

Pneumatologia – studiul Persoanei și al lucrării Duhului Sfânt.

Bibliologia – studiul Cuvântului lui Dumnezeu.

Soteriologia – studiul mântuirii prin Isus Cristos.

Antropologia creștină – studiul naturii umanității.

Hamartiologia – studiul naturii și al efectelor păcatului.

Angelologia – studiul îngerilor.

Demonologia creștină – studiul demonilor.

Ecleziologia – studiul naturii și al misiunii Bisericii.

Escatologia – studiul vremurilor sfârșitului / zilelor din urmă.

English
Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce este teologia creștină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries