settings icon
share icon
Întrebare

Ce este teologia contemporană?

Răspuns


Teologia contemporană e definită în general ca fiind studiul teologiei și al curentelor teologice începând de la Primul Război Mondial și până în prezent. Acoperind în mare parte perioada secolului XX și cea de până astăzi, categoriile majore abordate în mod obișnuit de teologia contemporană includ fundamentalismul, neoortodoxia, penticostalismul, evanghelismul, neoliberalismul, catolicismul post Vatican II, ortodoxia răsăriteană a secolului XX și Mișcarea carismatică.

Pe lângă aceste categorii mai mari, teologia contemporană abordează și domenii specializate cum sunt teologia eliberării, teologia feministă și diverse teologii etnice. Având în vedere varietatea largă de crezuri implicate, puțini erudiți ar pretinde că servesc ca „experți” în ceea ce privește teologia contemporană. În schimb, trendul este specializarea în unul sau mai multe domenii ale cercetării teologiei contemporane.

O ramură mai recentă a teologiei contemporane este studiul dialogului interconfesional. Teologia creștină istorică e comparată cu viziunile asupra lumii ale sistemelor de credințe necreștine, acesta fiind baza pentru dialogul dintre diverse credințe. Preocupările recente s-au concentrat pe valorile împărtășite între două sau mai multe credințe, cum sunt „Credințele avraamice” (iudaism, creștinism și islam) sau religiile orientale (aici fiind incluse hinduismul, budismul și mișcările creștine cum este Biserica chineză subterană).

Teologia contemporană e în primul rând un domeniu al erudiției academice. Prin urmare abordează provocările intelectuale cu care se confruntă teologia, cum sunt știința, chestiunile sociale și practicile religioase. Deși mulți teologi contemporani împărtășesc o moștenire creștină, nu toți fac acest lucru. În realitate mulți agnostici sau chiar erudiți atei au intrat în acest domeniu și își prezintă propriile viziuni cu privire la credință în societatea contemporană.

Pentru creștinul care crede Biblia, teologia contemporană e importantă, pentru că urmărește dezvoltarea credințelor în istoria recentă. Totuși, e foarte important să realizezi că teologia contemporană adesea se îndepărtează de teologia creștină tradițională atunci când evaluează credința în contextul diverselor mișcări sociale sau în comparație cu alte sisteme de credință. Aderarea la o viziune biblică despre lume de obicei nu constituie țelul.

Cei care vor să înțeleagă ceea ce ne învață Cuvântul lui Dumnezeu cu privire la subiectele importante din ziua de azi pot găsi informații de ajutor într-o varietate largă de materiale teologice contemporane. Totuși, Biblia în sine nu se schimbă. Ea e standardul de adevăr pentru credincios, acum și pentru totdeauna (2 Timotei 3.16-17).

English
Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce este teologia contemporană?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries