settings icon
share icon
Întrebare

Ce este teologia biblică?

Răspuns


Teologia biblică este studiul doctrinelor Bibliei, aranjate potrivit cu cronologia lor și cu cadrul istoric. Spre deosebire de teologia sistematică, care categorisește doctrina în funcție de subiecte specifice, teologia biblică prezintă desfășurarea revelației lui Dumnezeu pe parcursul istoriei. Teologia biblică poate urmări să delimiteze și să exprime învățăturile teologice dintr-o porțiune specifică a Bibliei, cum este teologia Pentateuhului (primele cinci cărți ale Vechiului Testament) sau teologia din scrierile lui Ioan etc. sau se poate concentra pe o anumită perioadă de timp, cum este teologia anilor de împărăție unificată. O altă ramură a teologiei biblice poate studia un anumit subiect sau o anumită temă din Biblie: de exemplu un studiu al „rămășiței” poate examina felul în care subiectul este prezentat și dezvoltat pe parcursul Scripturii.

Mulți îi atribuie lui J.P. Gabler, un erudit biblic german, începutul domeniului teologiei biblice. De îndată ce a fost încadrat în profesorat în 1787, Gabler a făcut apel la o distincție clară între teologia dogmatică (sistematică sau doctrinală) și cea biblică. Pentru Gabler, teologia biblică trebuie să fie strict un studiu istoric a ceea ce a fost crezut și prezentat ca învățătură în diferitele perioade ale istoriei biblice, independent de considerațiile denominaționale, doctrinale, filosofice sau culturale moderne. În general, principiile pe care le-a expus Gabler erau corecte și acesta a influențat dezvoltarea teologiei biblice pentru mulți ani de atunci încolo.

Totuși, trebuie observat că nu există studiu biblic complet obiectiv. Fiecare interpret aduce anumite presupoziții în acest proces. Prejudecățile au o influență considerabilă asupra procesului de interpretare a Scripturii. Ca urmare, domeniul teologiei biblice e brăzdat de orice opinie și variație imaginabile cu privire la ceea ce ne învață Biblia. Teologia biblică depinde cu totul de hermeneutica teologului. Metodele implicate în interpretarea Scripturii sunt de o importanță crucială pentru teologia biblică. Teologia biblică a cuiva nu poate fi mai bună decât metodele folosite în interpretarea Scripturii.

Iată o distincție elementară între teologia sistematică și cea biblică: teologia sistematică pune întrebarea: „Ce spune Biblia în întregimea ei despre îngeri?” și apoi examinează fiecare pasaj care privește ființele angelice, trage concluzii și organizează toată informația într-un set de adevăruri numit „angelologie”. Produsul final e, de la Genesa la Apocalipsa, totalitatea adevărului revelat de Dumnezeu cu privire la acest subiect.

Teologia biblică adresează întrebarea: „În ce fel s-a dezvoltat înțelegerea noastră despre îngeri de-a lungul istoriei biblice?” și apoi începe cu învățătura Pentateuhului privitoare la îngeri și urmărește revelația progresivă a lui Dumnezeu despre aceste ființe în toată Scriptura. Pe parcurs, teologul biblic trage concluzii despre felul în care gândirea oamenilor cu privire la îngeri se poate să se fi schimbat, pe măsură ce tot mai mult adevăr este revelat. Concluzia unui astfel de studiu este, bineînțeles, o înțelegere privitoare la ceea ceea ce are de spus Biblia referitor la îngeri, dar, în același timp, plasează acea cunoaștere în contextul „cadrului mai larg” al întregii revelații a lui Dumnezeu. Teologia biblică ne ajută să vedem Biblia ca pe un întreg unificat, în loc de o colecție de puncte doctrinale fără legătură unele cu altele.

English
Înapoi la pagina de început în limba Română
Ce este teologia biblică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries