settings icon
share icon
Întrebare

Ce este impozitul pentru Templu?

Răspuns


Impozitul pentru Templu era cerut bărbaților evrei de peste 20 de ani, iar banii erau folosiți pentru întreținerea și menținerea Templului. În Exodul 30:13-16, Dumnezeu i-a spus lui Moise să colecteze această taxă în momentul recensământului făcut în pustiu. În 2 Împărați 12:5-17 și Neemia 10:32-33, se pare că taxa pentru Templu era plătită anual, nu doar în timpul recensământului. Această taxă de jumătate de siclu nu era o sumă mare de bani, ci aproximativ echivalentul plății pentru două zile de muncă. Potrivit tractatului Shekalim din Talmud, taxa de Templu era colectată în timpul unuia dintre aceste sărbători evreiești: Paștele, Rusaliile sau Cortul Întâlnirii.

Taxa pentru Templu este menționată și în Noul Testament, în Matei 17:24-27, când Petru a fost confruntat de liderii religioși care colectau taxa. Liderii l-au întrebat pe Petru: "Învățătorul tău nu plătește darea?" Este posibil ca liderii să fi încercat să dovedească neloialitatea lui Isus față de Templu sau încălcarea Legii de către El. Petru a afirmat că Isus a plătit taxa de Templu. Când Petru a intrat în casa în care se afla Isus, Domnul l-a întrebat: "Împăraţii pământului de la cine iau dări sau biruri? De la fiii lor sau de la străini?" Petru a răspuns că împărații colectează de la alții, deoarece copiii lor sunt scutiți. Ideea lui Isus era că, din moment ce Templul era casa Tatălui Său, Isus era scutit. De ce ar trebui ca Fiul lui Dumnezeu să plătească o taxă propriului Său Tată?

Chiar dacă Isus, ca Fiu al lui Dumnezeu, și ucenicii Săi erau scutiți de plata taxei pentru Templu, ei vor plăti taxa pentru a nu-i ispiti pe conducătorii evrei (Matei 17:27). Apoi, Isus îi poruncește lui Petru să arunce o undiță, ceea ce va duce la o prinderea unui pește. Când Petru a deschis gura peștelui, a găsit o monedă care "s-a întâmplat" să fie suma corectă pentru taxa pentru Templu pentru el și pentru Isus.

Isus a folosit întrebarea despre taxa pentru Templu pentru a-i învăța o lecție. Creștinii sunt liberi, dar uneori trebuie să renunțe la drepturile lor pentru a-și susține mărturia și pentru a nu-i face pe alții să se poticnească. Adevărata libertate nu înseamnă să ne slujim pe noi înșine, ci să-i slujim pe alții (vezi Galateni 5:13).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este impozitul pentru Templu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries