settings icon
share icon
Întrebare

Ce e taoismul/daoismul?

Răspuns


Taoismul (sau daoismul) e o religie ai cărei adepți se găsesc preponderent în țările din Orientul Îndepărtat, cum sunt China, Malaysia, Corea, Japonia, Vietnam și Singapore. Estimările din prezent spun că câteva sute de milioane de oameni practică o formă de taoism, dintre care 20, până la 30 de milioane numai în China continentală. Acest lucru e destul de remarcabil, devreme ce China continentală e o națiune comunistă care interzice multe forme de religie. Originile taoismului pot fi urmărite până în secolele III sau IV î.Cr. La fel ca multe alte religii, taoismul își are propriu lui set de scrieri sfinte, principala dintre ele fiind numită simplu „Tao". Sunt incluse și alte texte, și spectrul întreg al canonului taoist e cunoscut sub numele de Daozang. Cuvântul „Tao" vine de la caracterul din alfabetul chinezesc care are același nume. Cuvântul înseamnă „cale" sau „cărare".

Taoismul nu a fost niciodată unificat ca religie, și unii erudiți îl plasează în trei categorii: filosofică, religioasă și religie populară chinezească. Setul lui vast de credințe face dificil de definit cu precizie ce este taoismul. În general, Tao se ocupă de cursul universului sau de forța din spatele ordinii naturale care ține toate lucrurile în echilibru și în ordine. Tao e considerat a fi o sursă a existenței și a „nonexistenței". Unele religii orientale numesc acest lucru „yin și yang" al universului, care se poate exprima pe sine ca fiind forțele egale ale „binelui" și „răului".

Unii adepți ai taoismului cred în politeism (credința în mai mulți dumnezei); altele practică închinarea la strămoși. Taoiștii tind să se închine mai ales de sărbătorile din calendarul lor, când se aduce mâncare ca ofrandă pentru zei sau pentru sufletul strămoșilor defuncți. Alte forme de jertfe includ arderea banilor de hârtie – taoiștii cred că se vor rematerializa în lumea spiritelor, ca strămoșii defuncți să-i poată folosi. Un număr de discipline ale artelor marțiale cum sunt T'ai Chi Ch'uan și Bagua Zang își au originea în taoism. Puțini oameni din lumea vestică practică taoismul, și unii l-au confundat pe Tao cu Zen, cum se dovedește în cărțile The Tao of Physics, de Frijof Capra sau The Tao of Pooh, de Benjamin Hoff.

Cu toate că cuvântul Tao înseamnă „cale", nu e adevărata Cale. Sunt multe religii care pretind că sunt una dintre căile de a ajunge la Dumnezeu. Însă Isus Cristos a spus că El este singura cale către Dumnezeu (Ioan 14.6). Pentru că taoismul neagă acest lucru, nu reușește să se ocupe de natura păcătoasă a omenirii. Toți (cu excepția lui Isus) au venit în lume cu o natură păcătoasă moștenită de la Adam, și păcatul e cel care ne desparte de Dumnezeu. Un Dumnezeu sfânt și drept nu poate accepta nimic păcătos în fața Lui. Dar, în îndurarea Lui, L-a trimis pe Fiul Lui Isus (care a fost Dumnezeu în trup de om) în această lume, să moară pe cruce și să dea în schimb neprihănirea Lui pe păcatul nostru (2 Corinteni 5.21). Numai acceptând moartea Lui ispășitoare și crezând în Cristos putem scăpa de judecata lui Dumnezeu și să primim viața veșnică (Efeseni 2.8-9). Cristos, nu Tao, este calea către viața veșnică.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce e taoismul/daoismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries