Întrebare
Cum pot să învăț să nu mă supăr pentru nimic? Cum pot învăța să nu mă supăr pentru lucruri mărunte?
Răspuns
A încerca să nu te simți ofensat este ca și cum ai încerca să nu te gândești la elefanți. Dacă cineva spune: "Nu te gândi la elefanți", automat ne gândim la ei. Dacă ne concentrăm pe încercarea de a nu ne supăra, vom continua să ne gândim la ofensă. Acest principiu se aplică la aproape orice păcat pe care îl poate comite o persoană. Atunci când ne concentrăm asupra unui comportament, chiar și în încercarea de a-l elimina, rezultatul este o creștere a acelui comportament. Acesta este pur și simplu modul în care funcționează mintea noastră. Din fericire, există un alt mod, mai bun, de a aborda această problemă.
Oamenii sunt ademeniți și atrași în păcat ca urmare a dorinței - dorința este începutul păcatului (Iacov 1:14). Orice păcat sau comportament rău începe cu dorința. Dorința în sine nu este rea; există multe dorințe bune. Dar dorințele care duc la păcat sunt dorințele greșite, dorințele bazate pe perspective false și așteptări nepotrivite despre alții și despre noi înșine. Pentru a elimina un comportament rău, trebuie mai întâi să descoperim dorința din spatele acestuia.
Pentru mulți oameni, tendința de a se supăra pentru lucruri mărunte este înrădăcinată într-o perspectivă falsă de siguranță. Cu toții ne dorim siguranță și certitudine; ne dorim părerea bună a celorlalți. Ne asigurăm aceste opinii bune prin performanță: ceea ce facem, felul în care vorbim, ne îmbrăcăm, ne exprimăm etc. Atunci când siguranța noastră se bazează pe performanță, ne putem simți amenințați atunci când cineva exprimă ceva negativ despre noi. Răspunsul natural la această amenințare este să ne supărăm sau să devenim furioși. Chiar și o remarcă ocazională, ironică sau deplasată ne poate roade și ne poate fura liniștea. Modul de a preveni jignirea este de a aborda dorința noastră de siguranță. Atât timp cât sentimentele de siguranță sunt înrădăcinate în noi înșine, tendința de a ne supăra, chiar și la lucruri mărunte, va exista. Cu toate acestea, dacă sentimentele noastre de siguranță nu sunt înrădăcinate în noi înșine sau în performanța noastră, perspectiva noastră se va schimba, iar răspunsul nostru la acțiunile și comentariile celorlalți va deveni mai echilibrat.
Amintește-ți acronimul ATR.
Acoperă. De două ori în cartea Proverbele ni se spune să "acoperim" jignirile (Proverbele 10:12; 17:9). Acoperirea ofensei este legată de iubire. 1 Petru 4:8 spune: "dragostea acoperă o sumedenie de păcate" - iar acea "mulțime" ar trebui să includă și micile jigniri. În orice relație, există multe lucruri supărătoare care ar trebui doar "acoperite" de dragul iubirii. Prin acoperirea unei jigniri sau prin faptul că nu o dezvăluim celorlalți, empatizăm cu cel care ne greșește și îi acordăm prezumția de nevinovăție. Poate că el nu a vrut să spună ceea ce a spus; poate că noi am înțeles greșit. Poate că cel care a comis fapta a avut o zi proastă sau nu gândea limpede. Acoperirea ofensei din partea altuia ne ajută și pe noi. Îți amintești de elefant? Când ne concentrăm pe nevoile persoanei care ne-a jignit, nu ne mai gândim la cât de jigniți ne simțim.
Treci cu vederea. "Înțelepciunea face pe om răbdător și este o cinste pentru el să uite greșelile." (Proverbele 19:11) Iertarea este un lucru onorabil. Când acoperi o ofensă, îi acorzi har și empatie ofensatorului. Când treci cu vederea o ofensă, alegi să-ți oferi ceva valoros ție însuți - reamintirea faptului că siguranța ta nu se bazează pe opiniile altora despre tine, ci pe siguranța pe care o ai în Hristos (vezi Efeseni 1:5-7).
Roagă-te. Isus le-a spus ucenicilor Săi în mai multe rânduri că, dacă se roagă pentru ceva în Numele Său (sau, conform voii Sale), vor primi ceea ce au cerut. Crezi că Dumnezeu vrea să fii supărat pe alții sau să-i ierți? Crezi că siguranța ta este în El, mai degrabă decât în tine? Dacă te rogi constant, cerându-I să te ajute să nu te superi, El îți va răspunde la această rugăciune. Dacă Îl rogi să-ți amintească de dragostea Lui sigură și statornică, El îți va răspunde la acea rugăciune. Te poți ruga cu încredere pentru ajutor în fiecare situație jignitoare (Evrei 4:16).
În Betania, în timp ce Isus era culcat la o masă, o femeie a intrat în cameră cu un vas de alabastru cu parfum fin. Femeia a spart recipientul și a uns capul lui Isus cu mirul parfumat (Marcu 14:3). Imediat a fost criticată; de fapt, "ei o mustrau aspru" (versetele 4-5). Femeia s-ar fi putut simți ofensată de cuvintele lor. Ar fi fost normal să reacționeze la fel. Dar nu a fost nevoie să o facă. Isus a vorbit în apărarea ei: "Lăsați-o în pace." (versetul 6) Dragostea femeii pentru Hristos și răspunsul ei blând la o ofensă au fost onorate și "oriunde va fi propovăduită Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va istorisi și ce a făcut femeia aceasta, spre pomenirea ei" (versetul 9).
Pentru a rezuma, atunci când ne simțim jigniți, este pentru că cineva ne-a rănit sau ne-a speriat. Dumnezeu ne-a dat două modalități de a face față ofensei. În primul rând, amintindu-ne că și cealaltă persoană are lucruri care o rănesc și o înspăimântă. Atunci când îl iubim pe ofensator și ne concentrăm asupra nevoilor sale (acoperim și trecem cu vederea), nu vom mai observa ofensa. În al doilea rând, amintindu-ne că, atunci când Îi aparținem lui Hristos, suntem fundamental siguri în El; nu trebuie să reacționăm și să ne apărăm, pentru că El a promis să ne apere (Isaia 35:3-4). Atunci când ne luptăm să avem încredere în El sau să credem că suntem în siguranță în El, tot ceea ce trebuie să facem este să ne rugăm pentru a avea puterea de a face acest lucru, și știm că El ne va răspunde (Ioan 14:13-14).
English
Cum pot să învăț să nu mă supăr pentru nimic? Cum pot învăța să nu mă supăr pentru lucruri mărunte?