settings icon
share icon
Întrebare

Ce sunt Sulurile de la Marea Moartă și de ce sunt ele importante?

Răspuns


Prima dintre descoperirile de Suluri de la marea Moartă s-a petrecut în 1947 în Qumran, un sat situat la depărtare de aproximativ 32 de kilometri la est de Ierusalim, pe țărmul nord-vestic al Mării Moarte. Un tânăr păstor beduin, urmărind o capră care rătăcea, a aruncat o piatră într-una dintre peșterile din stâncile de pe țărmul mării și a auzit un sunet de spargere: piatra lovise un vas ceramic care conținea suluri de piele și papirus, care mai târziu s-a stabilit că erau vechi de aproape douăzeci de secole. După zece ani și multe alte cercetări, unsprezece peșteri din jurul Mării Moarte s-a descoperit că conțineau zeci de mii de fragmente de sul datând din secolul al treilea înainte de Cristos și până în anul 68 d.Cr. și reprezentau circa opt sute de lucrări separate.

Sulurile de la Marea Moartă conțin o colecție vastă de documente evreiești scrise în limba ebraică, aramaică și greacă, cuprinzând multe subiecte și stiluri literare. Ele includ manuscrise sau fragmente din fiecare carte din Biblia ebraică, exceptând Cartea Estera, toate acestea fiind create cu aproape o mie de ani înainte de orice alte manuscrise biblice cunoscute până atunci. Sulurile conțin, de asemenea, cel mai timpuriu comentariu biblic existent, al cărții Habacuc, și multe alte scrieri, printre ele lucrări religioase aparținând sectelor evreiești ale vremii.

Legendele privitoare la conținutul Sulurilor de la Marea Moartă întrec cu mult ceea ce se afla în mod real în ele. Nu existau în ele cărți pierdute ale Bibliei sau altă literatură din care să nu existe deja copii. Marea majoritate a Sulurilor de la marea Moartă erau pur și simplu copii ale cărților Vechiului Testament din anii 250-150 î.Cr. S-au găsit și cărți extrabiblice și apocrife, dar, din nou, marea majoritate a sulurilor erau copii ale Vechiului Testament evreiesc. Sulurile de la Marea Moartă au fost o descoperire uimitoare prin faptul că sulurile se aflau într-o stare excelentă și rămăseseră ascunse atât de mult timp (peste 2.000 de ani). Sulurile de la Marea Moartă ne pot oferi, de asemenea, încredere în caracterul demn de crezare al manuscriselor Vechiului Testament, de vreme ce există deosebiri minime între manuscrisele descoperite anterior și cele descoperite la Qumran. În mod clar, aceasta este o mărturie a felului în care Dumnezeu a păstrat Cuvântul Lui de-a lungul secolelor, protejându-l și păzindu-l de erori semnificative.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce sunt Sulurile de la Marea Moartă și de ce sunt ele importante?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries