settings icon
share icon
Întrebare

Dacă un creștin comite suicid, mai e mântuit?

Răspuns


E un fapt trist că unii creștini au comis suicid. Pe lângă tragedie e și învățătura falsă că comiterea suicidului îl trimite automat pe cineva în iad. Mulți cred că un creștin care s-a sinucis nu va fi mântuit. Această învățătură nu e susținută de Biblie.

Scriptura ne învață că, din momentul în care credem cu adevărat în Cristos, ni se garantează viața veșnică (Ioan 3.16). Potrivit Bibliei, creștinii pot ști fără nicio îndoială că au viața veșnică (1 Ioan 5.13). Nimic nu-l poate despărți pe creștin de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8.38-39). Nicio „făptură creată" nu-l poate despărți pe creștin de dragostea lui Dumnezeu, și chiar un creștin care comite suicid e o „făptură creată"; prin urmare, nici măcar suicidul nu-l poate despărți pe creștin de dragostea lui Dumnezeu. Isus a murit pentru toate păcatele noaste, și dacă un creștin adevărat, într-un moment de atac spiritual și slăbiciune, se sinucide, păcatul lui rămâne acoperit de sângele lui Cristos.

Potrivit Bibliei, sinuciderea nu e ceea ce determină dacă un om dobândește intrare în cer. Dacă un om nemântuit se sinucide, nu a făcut decât să „accelereze" călătoria lui spre iad. Însă acea persoană care a comis suicid va fi la urma urmei în iad fiindcă a respins mântuirea prin Cristos, nu pentru că s-a sinucis (vezi Ioan 3.18). Trebuie să arătăm însă și că nimeni nu cunoaște cu adevărat ce se întâmplă în inima unui om în momentul în care moare. Unii oameni experimentează „convertiri pe patul de moarte" și-L primesc pe Cristos în momentele de dinaintea morții. E posibil ca un suicid să se finalizeze cu o schimbare a inimii în ultima secundă și un strigăt după îndurarea lui Dumnezeu. Lăsăm astfel de judecăți în mâna lui Dumnezeu (1 Samuel 16.7).

Suicidul unui credincios e dovada că oricine se poate lupta cu disperarea și că dușmanul nostru, Satan, e „un ucigaș de la început" (Ioan 8.44). Suicidul e însă un păcat serios în ochii lui Dumnezeu. Potrivit Bibliei, sinuciderea este ucidere; e întotdeauna un lucru rău. Creștinii sunt chemați să-și trăiască viața pentru Dumnezeu, și decizia vizavi de momentul morți e numai a lui Dumnezeu.

Fie ca Dumnezeu să-i dea har și perspectiva psalmistului fiecărui om care trece prin încercări în ziua de azi: „Pentru ce te mâhnești, suflete, și gemi înăuntrul meu? Nădăjduiește în Dumnezeu, căci iarăși Îl voi lăuda: El este mântuirea mea și Dumnezeul meu." (Psalmul 43.5)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Dacă un creștin comite suicid, mai e mântuit?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries