settings icon
share icon
Întrebare

Există suflete-pereche? Are Dumnezeu pregătită o persoană în mod specific cu care să te căsătorești?

Răspuns


Ideea obișnuită de „suflet-pereche” e că pentru fiecare om există un altul care e „perfect potrivit”, și dacă te căsătorești cu altcineva decât sufletul tău pereche, nu vei fi niciodată fericit. E acest concept de suflet-pereche biblic? Nu, nu este. Conceptul de suflet-pereche e folosit adesea ca o scuză pentru divorț. Oamenii care nu sunt fericiți în căsătorie uneori pretind că nu s-au căsătorit cu sufletul lor pereche și, prin urmare, trebuie să se divorțeze și să înceapă să-și caute adevăratul suflet-pereche. Nu e decât o scuză, însă una cu totul nebiblică. Dacă ești căsătorit, persoana cu care ești căsătorit e sufletul tău pereche. Marcu 10.7-9 afirmă: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevastă-sa. Și cei doi vor fi un singur trup. Așa că nu mai sunt doi, ci sunt un singur trup. Deci ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” Un soț și o soție sunt „lipiți”, „un singur trup”, „nu mai sunt doi, ci un singur trup” și „împreunați”, adică suflete-pereche.

O căsnicie poate să nu fie atât de unită și plină de veselie pe cât și-ar dori cuplul. Soțul și soția e posibil să nu aibă unitatea fizică, emoțională și spirituală pe care o doresc. Însă și în situația aceasta, soțul și soția tot sunt suflete-pereche. Un cuplu aflat într-o astfel de situație trebuie să lucreze să dezvolte adevărata intimitate de „suflete-pereche”. Prin ascultarea de ceea ce ne învață Biblia cu privire la căsătorie (Efeseni 5.22-23), un cuplu poate dezvolta intimitatea, dragostea și angajamentul de a fi acel „singur trup” pe care le implică faptul de a fi suflete-pereche. Dacă ești căsătorit, ești căsătorit cu sufletul tău pereche. Indiferent de cât de lipsită de armonie e căsătoria, Dumnezeu poate aduce vindecare, iertare, restaurare și dragoste maritală adevărată și armonie.

E posibil să te căsătorești cu o persoană greșită? Dacă ne dăm pe noi înșine lui Dumnezeu și căutăm călăuzirea Lui, El promite să ne călăuzească: „Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta! Recunoaște-L în toate căile tale, și El îți va netezi cărările.” (Proverbele 3.5-6) Implicația din Proverbele 3.5-6 este că dacă nu ne încredem în Domnul din toată inima noastră și dacă ne bazăm pe înțelepciunea noastră, putem merge într-o direcție greșită. Da, e posibil, într-un moment de neascultare și de lipsă a părtășiei strânse cu Dumnezeu, să te căsătorești cu cineva cu care El nu a vrut să te căsătorești. Însă chiar și într-o astfel de împrejurare, Dumnezeu e suveran și în control.

Chiar dacă o căsnicie nu a fost dorința lui Dumnezeu, tot se află în cadrul voii Sale suverane și a planului Său. Dumnezeu urăște divorțul (Maleahi 2.16) și „căsătoria cu o persoană greșită” nu e prezentată niciunde în Biblie ca temei pentru divorț. Afirmația „M-am căsătorit cu persoana greșită și nu voi fi niciodată fericit până când nu îmi voi găsi adevăratul suflet-pereche” e nebiblică sub două aspecte. Mai întâi pretinzi că decizia ta greșită a trecut peste voia lui Dumnezeu și I-a distrus planul. În al doilea rând, afirmi că Dumnezeu nu e capabil să facă dintr-o căsnicie cu probleme una fericită, unită și reușită. Nimic din ceea ce facem nu poate împiedica voia suverană a lui Dumnezeu. Dumnezeu poate lua oricare doi oameni, oricât de nepotriviți ar fi, și să-i modeleze să fie doi oameni perfect potriviți unul pentru celălalt.

Dacă menținem o părtășie strânsă cu Dumnezeu, El ne va conduce și ne va călăuzi. Dacă un om umblă cu Domnul și caută cu adevărat voia Sa, Dumnezeu îl va călăuzi înspre partenerul de căsnicie intenționat de El. Dacă ne supunem Lui și Îl urmăm, Dumnezeu ne va călăuzi spre „sufletul nostru pereche”. Însă a fi suflete-pereche e atât o stare, cât și o practică. Un soț și o soție sunt suflete-pereche prin faptul că sunt „un singur trup”, uniți din punct de vedere spiritual, fizic și emoțional unul cu celălalt. În practică însă există un proces prin care ceea ce este un cuplu, suflete-pereche, devine o realitate zilnică. Unitatea de suflet-pereche e posibilă numai prin implementarea modelului biblic al căsniciei.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există suflete-pereche? Are Dumnezeu pregătită o persoană în mod specific cu care să te căsătorești?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries