settings icon
share icon
Întrebare

Cum sunt create sufletele omenești?

Răspuns


Există două perspective biblice plauzibile privitoare la felul în care este creat sufletul omenesc.

Traducianismul este teoria conform căreia sufletul este generat de părinți împreună cu trupul. Suportul biblic pentru Traducianism este următorul: (A) În Geneza 2:7 Dumnezeu a suflat viață în Adam, astfel Adam a devenit „un suflet viu”. Scriptura nu mai menționează în niciun alt loc că Dumnezeu a mai făcut această acțiune. (B) Adam a avut un fiu după chipul și asemănarea lui (Geneza 5:3). Descendenții lui Adam par a fi „suflete vii” fără ca Dumnezeu să sufle în ei suflare de viață. (C) Geneza 2:2-3 pare să indice că Dumnezeu a încetat lucrarea Lui creatoare. (D) Păcatul lui Adam îi afectează pe toți oamenii – atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual – acest lucru având sens dacă atât trupul, cât și sufletul vin de la părinți. Punctul slab al Traducianismului este lipsa de înțelegere a felului în care sufletul imaterial poate fi generat printr-un proces în întregime fizic. Traducianismul poate fi adevărat doar dacă sufletul și trupul sunt inseparabile.

Creaționismul este perspectiva că Dumnezeu crează un suflet nou de fiecare dată când o persoană este concepută. Creaționismul a fost susținut de mulți dintre părinții bisericii primare și are suport biblic. În primul rând, Scriptura face deosebirea între originea sufletului și originea trupului (Eclesiastul 12:7; Isaia 42:5; Zaharia 12:1; Evrei 12:9). În al doilea rând, dacă Dumnezeu crează fiecare suflet individual în momentul în care e nevoie de el, se susține separarea dintre suflet și trup. Punctul slab al Creaționismului este că Dumnezeu continuă să creeze noi suflete omenești, pe când Geneza 2:2-3 ne arată că Dumnezeu a încheiat procesul creației. De asemenea, dacă întreaga existență umană – trup, suflet și duh – sunt infectate cu păcat și Dumnezeu crează un nou suflet pentru fiecare persoană, cum este sufletul infectat cu păcat?

O a treia perspectivă, una însă,căreia îi lipsește suportul biblic, este concepția că Dumnezeu a creat toate sufletele omenești în același timp și „atașează” un suflet fiecărei ființe umane în momentul conceperii. Această perspectivă spune că există un fel de „magazie a sufletelor” în rai, unde Dumnezeu depozitează sufletele care așteaptă un corp la care să fie atașate. Din nou, această perspectivă nu are niciun suport biblic și este, de obicei, susținută de cei din „noua eră” sau cei care cred în reîncarnare.

Fie că perspectiva Traducianistă este corectă sau cea Creaționistă, ambele sunt de acord că sufletul nu există înainte de concepție. Aceasta pare să fie învățătura clară a Bibliei. Fie că Dumnezeu creează un suflet nou în momentul conceperii sau a proiectat procesul reproductiv uman să reproducă un suflet, Dumnezeu este Cel responsabil în mod fundamental de crearea fiecărui suflet omenesc.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum sunt create sufletele omenești?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries