settings icon
share icon
Întrebare

De ce trebuie să studiem Vechiul Testament?

Răspuns


Biblia este o revelaţie progresivă. Dacă săriţi peste prima parte a unei cărţi bune şi încercaţi s-o terminaţi de citit, va fi greu să înţelegeţi personajele, intriga/subiectul şi încheierea. În acelaşi mod, Noul Testament este înţeles în întregime atunci când este văzut ca şi împlinire a evenimentelor, personajelor, legilor, sistemului sacrificial, legămintelor şi a promisiunilor din Vechiul Testament (VT). Dacă am fi avut doar Noul Testament (NT), am fi început să citim Evangheliile şi nu am fi ştiut de ce Iisus era aşteptat ca Mesia (Un rege salvator). Fără VT, nu am fi înţeles de ce a venit acest Mesia (vezi Isaia 53) şi nu am fi avut capacitatea de a-L identifica pe Iisus din Nazaret cu Mesia pentru că nu am fi ştiut despre multele si detaliatele profeţii care au fost făcute cu privire la El: naşterea Lui (Mica 5:2), moartea Lui (Psalmul 22, în special versetele 1, 7-8, 14-18; Psalmul 69:21), învierea Lui (Psalmul 16:10) şi multe alte detalii despre misiunea Lui (Isaia 52:19, 9:2, etc.).

Fără Vechiul Testament, nu am fi putut înţelege obiceiurile evreieşti care sunt menţionate în NT. Nu am înţelege pervertirile făcute de farisei la Legea lui Dumnezeu, adăugând la ea tradiţiile lor. Nu am înţelege de ce Isus era atât de tulburat când a curăţat Templul. Nu am înţelege că putem folosi aceeaşi înţelepciune pe care a folosit-o Hristos când răspundea adversarilor Săi (atât umani, cât şi demonici).

Fără Vechiul Testament am fi pierdut numeroase profeţii detaliate care puteau să se împlineasca doar dacă Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu şi nu al unui om (vezi profeţii mari şi profeţii mici; de exemplu Daniel 7 şi urmatoarele capitole). Aceste profeţii ne oferă detalii specifice despre ridicarea şi căderea naţiunilor, cum se vor prăbuşi ele, dacă se vor ridica din nou, care puteri vor fi următoarele care vor apărea, care naţiune va avea conducătorul ei (Cir, Alexandru cel Mare, etc.) şi ce se va întâmpla cu împărăţiile lor când liderii lor vor muri. Aceste profeţii detaliate sunt atât de precise încât scepticii acuză că ele au fost scrise după ce evenimentele respective au avut loc.

De asemenea, VT conţine numeroase învăţături pentru noi, lecţii din viaţa unor personaje reale. Uitându-ne la viaţa lor putem fi încurajaţi să ne încredem în Dumnezeu indiferent de ce se intamplă (Daniel 3) şi să nu ne compromitem cu lucrurile mici (Daniel 1) ci să fim credincioşi şi în lucrurile mari (Daniel 6). Putem învăţa că cel mai bine este să ne mărturisim păcatul imediat şi sincer, în loc sa ne scuzăm şi să aruncam vina asupra altora (1 Samuel 15). Putem învăţa să nu ne jucăm cu păcatul, pentru că ne va prinde, iar muşcătura lui este mortală (vezi Judecatori 13-16). Putem învăţa că avem nevoie să ne încredem (şi să ascultăm) în Dumnezeu dacă aşteptăm să experimentăm ţara promisă în această viaţă şi raiul Său în viaţa viitoare (Numeri 13). Învăţăm că dacă contemplăm păcatul, nu facem decât să ne pregătim pentru comiterea lui (Geneza 3; Iosua 6-7). Învăţăm că păcatul nostru are consecinţe nu doar pentru noi, dar şi pentru cei dragi ai noştri, şi invers, purtarea noastra buna are rasplată nu doar pentru noi, dar şi pentru cei din jurul nostru (Geneza 3; Exod 20:5-6).

VT conţine şi un mare număr de scrieri despre înţelepciune pe care Noul Testament nu le are. Mare parte din aceste scrieri le găsim în Psalmi şi Proverbe. Aceste texte de înţelepciune arată cum pot fi mai înţelept decât învâţătorii mei, la ce duc diferite păcate (ne ajută sa vedem cârligul ascuns în momeală) şi care realizări în această lume se păstrează pentru noi (nimic!). Cum pot şti dacă sunt nebun (este vorba de nebun din punct de vedere moral)? Cum pot descuraja din neglijenţă oameni fără sa vreau? Cum pot deschide uşile pentru succesul de durată? Cum pot găsi sensul vieţii? Din nou, există atâtea lucruri acolo care abia aşteaptă să fie găsite de cel care cu adevărat vrea sa înveţe.

Fara VT nu am fi avut baza pentru a ne opune erorii perversiunilor politice ale societăţii noastre, în care evoluţia este considerată creatorul tuturor speciilor de-a lungul a milioane de ani (in loc sa fie rezultatul creaţiei speciale a lui Dumnezeu, literalmente în şase zile). Am fi cumpărat minciuna conform căreia căsătoria şi unitatea familiei sunt o structură supusă evoluţiei care ar trebui sa se schimbe odată cu societatea, în loc sa fie văzută ca şi designul lui Dumnezeu, cu scopul de a creşte copii evlavioşi şi a proteja pe aceia care sunt folosiţi şi abuzaţi (de cele mai multe ori femei şi copii).

Fără VT, nu am fi înţeles promisiunile pe care Dumnezeu le va împlini faţă de poporul Israel. Ca urmare, nu am putea vedea într-un mod corespunzător că vremea necazului cel mare va fi de şapte ani, timp în care Dumnezeu va lucra într-un mod special cu poporul Israel care a respins prima Lui venire, dar care Il va primi în a doua Sa venire. Nu am înţelege cum domnia viitoare de 1000 de ani a lui Hristos se potriveşte cu promisiunile făcute iudeilor sau cum Neamurile se încădrează în ea. De asemenea, nu am putea vedea cum sfârşitul Bibliei se leagă de scopurile vagi desluşite la inceputul Bibliei, restaurând paradisul pe care Dumnezeu iniţial l-a creat pentru a fi această lume.

În rezumat, Vechiul Testament este o oglindă care ne permite să ne vedem pe noi înşine în viaţa personajelor din VT şi ne ajută să învăţăm indirect din vieţile lor. El revarsă atâta lumină asupra caracterului lui Dumnezeu, a minunilor pe care le-a făcut, cât şi asupra mântuirii pe care a realizat-o. El oferă atâta mângâiere celor care sunt în persecuţii sau necaz (vezi în special cartea Psalmilor). El dezvăluie prin profeţiile împlinite treptat de ce Biblia este unică faţă de celelalte cărţi sfinte - fiindcă ea este singura care dovedeşte ceea ce pretinde să fie: Cuvântul lui Dumnezeu inspirat. El revelează o mulţime de lucruri despre Hristos, pagină dupa pagină din scrierile lui. El conţine atâta înţelepciune care depăşeşte ceea ce este citat în NT sau pasaje la care doar se face aluzie. Pe scurt, dacă încă nu v-aţi aventurat în profunzime în paginile lui, pierdeţi mult din ce v-a pus Dumnezeu la dispoziţie. Dacă îl citiţi, vor fi multe lucruri pe care nu le veţi înţelege imediat, dar vor fi şi multe altele pe care le veti înţelege şi din care veti învăţa. Pe măsură ce veţi continua să-l studiaţi, rugându-L pe Dumnezeu să vă înveţe tot mai mult, cercetarea Cuvântului vă va răsplăti cu comori tot mai minunate.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

De ce trebuie să studiem Vechiul Testament?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries