settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre stres?

Răspuns


Dicționarul definește stresul ca fiind „o încordare sau tensiune fizică, mintală sau emoțională”. O măsură de stres e necesară și chiar bună – așa cum este încordarea fizică pe care o exercităm asupra mușchilor, pentru a-i face mai puternici. Însă când vorbim de „stres”, de obicei ne referim la o încordare sau tensiune mintală sau emoțională în exces sau negativă. Deși „stresul” nu e menționat specific în Biblie, Scriptura vorbește despre anxietate, îngrijorare și tulburare – lucruri pe care de obicei le asociem cu stresul – și ne dă răspunsuri clare despre cum trebuie să ne raportăm la ele.

Cu toții suferim de stres într-un moment sau altul. Felul în care răspundem natural la stres depinde în mare parte de cine suntem. Unora stresul emoțional le cauzează boală fizică. Alții pot deveni hiperproductivi. Pe de altă parte, sub stres, unii oameni se închid mintal și emoțional. Și, bineînțeles, sunt și numeroase alte răspunsuri. Stresul e o experiență umană obișnuită, mai ales într-o lume care solicitarea timpului și a atenției noastre pare nesfârșită. Locul de muncă, sănătatea, familia, prietenii și chiar activitățile din lucrarea Domnului ne pot copleși. Soluția supremă pentru stres e să ne supunem viața Domnului și să căutăm înțelepciunea Lui cu privire la priorități, cât și puterea Lui pentru a face lucrurile la care ne-a chemat. El întotdeauna ne dă suficient, așadar nu trebuie să fim doborâți de stres.

O cauză comună a stresului e domeniul financiar. Ne stresăm cu privire la bani pentru că nu părem să simțim vreodată că avem suficient. Ne îngrijorăm întrebându-ne dacă ne vom putea plăti facturile, mulți dintre noi trăind de la un salariu la altul. Sau devenim acaparați de materialism și, ca urmare, ne stresăm gândindu-ne dacă ne vom putea menține stilul de viață. Unii ajung stresați de finanțe, pentru că nu se încred în Dumnezeu că va purta de grijă de cele necesare în viață. Dar Isus a spus: „De aceea vă spun: Nu vă îngrijorați de viața voastră, gândindu-vă ce veți mânca sau ce veți bea; nici de trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veți îmbrăca. Oare nu este viața mai mult decât hrana și trupul, mai mult decât îmbrăcămintea? ... Și apoi, cine dintre voi, chiar îngrijorându-se, poate să adauge măcar un cot la înălțimea lui?” (Matei 6.25, 27) E adevărat că suntem chemați să fim buni administratori ai banilor și să purtăm de grijă de familia noastră (1 Timotei 5.8), dar nu trebuie să uităm niciodată că, la urma urmei, Dumnezeu este Cel care ne poartă de grijă. Dacă suntem ai Lui, nu trebuie să ne temem că ne va abandona. Pe de altă parte, în cazul unor oameni, stresul financiar este cauzat mai mult de lăcomia materialismului decât de nevoi reale. Materialismul duce inevitabil la stres, pentru că atunci când căutăm bunurile lumii, am căzut în „înșelăciunea bogățiilor” (Marcu 4.19), minciuna că astfel de lucruri ne scapă de stres și duc la fericire, mulțumire și bucurie. Însă nu duc.

Ne putem confrunta cu stres atunci când trecem prin greutăți și încercări. Iacov 1.2-4 ne sfătuiește: „Frații mei, să priviți ca o mare bucurie când treceți prin felurite încercări, ca unii care știți că încercarea credinței voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-și facă desăvârșit lucrarea, pentru ca să fiți desăvârșiți, întregi și să nu duceți lipsă de nimic.” Când avem parte de greutăți, ne putem prăbuși sub stres sau îl putem vedea ca pe un mijloc prin care Dumnezeu poate întări credința noastră și ne poate modela caracterul (Romani 5.3-5, 8.28-29). Atunci când ne îndreptăm atenția la Dumnezeu, găsim alinare în întristările noastre și tărie de a îndura (2 Corinteni 1.3-4, 12.9-10).

Indiferent ce fel de stres avem în viața noastră, punctul de pornire în a-l trata e Isus Cristos. Isus ne oferă o mare încurajare în Ioan 14.1: „Să nu vi se tulbure inima. Aveți credință în Dumnezeu și aveți credință în Mine.” Avem nevoie disperată de El în viața noastră. Avem nevoie de El pentru că e singurul care ne poate da tăria de a face față necazurilor vieții. Dacă credem în El nu înseamnă că vom avea o viață lipsită de necazuri sau că nu ne vom simți copleșiți de stres în viață. Ci înseamnă pur și simplu că o viață fără Cristos face ca sarcina de a face față stresului să fie imposibilă și adesea debilitantă.

Credința duce la încredere. Proverbele 3.5-6 ne spune: „Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta! Recunoaște-L în toate căile tale, și El îți va netezi cărările.” Bazarea pe „înțelepciunea noastră” înseamnă adesea să adoptăm căile lumii de ușurare a stresului – lucruri precum alcoolul, drogurile sau divertismentul fără rațiune. În schimb, trebuie să ne încredem în Cuvântul Lui ca ghid suprem al nostru spre o viață cu nivel scăzut de stres. David spune: „Eu am căutat pe Domnul și mi-a răspuns: m-a izbăvit din toate temerile mele.” (Psalmul 34.4) David a știu că dacă Îl caută pe Domnul și Îi împărtășește necazurile, poate că va obține favorul Lui. Domnul, la rândul Lui, i-a răspuns și i-a dat liniștire.

Poate că niciun alt pasaj din Scriptură nu surprinde mai bine cum să tratăm stresul decât Filipeni 4.6-7: „Nu vă îngrijorați de nimic, ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumiri. Și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile și gândurile în Cristos Isus.” Domnul ne spune să nu ne îngrijorăm de nimic, ci, în schimb, să ducem totul înaintea Lui în rugăciune. Dacă aducem poverile și preocupările înaintea unui Dumnezeu sfânt și drept în fiecare zi, lucrul acesta va atenua și va elimina stresul din viața noastră. Psalmul 55.22 ne spune să-I încredințăm Lui toate grijile noastre, pentru că El ne va susține și niciodată nu ne va înșela așteptările (vezi și 1 Petru 5.6-7). Isus Cristos ne oferă pace dacă venim la El cu îngrijorările și preocupările noastre. „Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte.” (Ioan 14.27)

Stresul de orice fel e parte naturală din viață (Iov 5.7, 14.1, 1 Petru 4.12, 1 Corinteni 10.13). Însă felul în care îl tratăm ține de noi. Dacă alegem să încercăm să facem lucrul acesta prin forțe proprii, nu vom găsi ușurare de durată. Singura cale prin care putem trata consecvent și cu succes stresul este cu ajutorul lui Isus Cristos. În primul rând, trebuie să credem în El. În al doilea rând, trebuie să ne încredem în El și să Îl ascultăm. Trebuie să avem încredere în El că face ceea ce este potrivit, deoarece căile Lui sunt întotdeauna cele mai bune pentru noi. Neascultarea și păcatul pot produce stres și ne separă de singurele mijloace de pace și bucurie. Ascultând de poruncile Lui, culegem binecuvântările adevăratei satisfacții din partea unui Dumnezeu iubitor. În cele din urmă, trebuie să căutăm pacea Lui în fiecare zi umplându-ne mintea cu Cuvântul Lui, aducând toate lucrurile înaintea Lui în rugăciune și stând la picioarele Lui cu uimire și reverență. Numai prin harul, îndurarea și dragostea Lui putem gestiona stresul din viața noastră.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre stres?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries