settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un călător în Biblie?

Răspuns


În Biblie, termenul "călător" se referă la o persoană care este doar în trecere. Sinonimele în diferite traduceri sunt străin, exilat și venetic. În timpul exodului din Egipt, israeliții au fost călători în pustiu (Psalmul 105:12-13; 1 Cronici 16:19). Chiar dacă au rămas în pustiu timp de patruzeci de ani, acesta nu era casa lor (Numeri 14:33-34). Ei erau doar niște călători acolo, tânjind după Țara Promisă pe care Dumnezeu le-o va da ca locuință permanentă.

Avraam era un călător în Egipt când o foamete a lovit Țara Făgăduinței (Geneza 12:10). Maria, Iosif și Pruncul Isus au fost, de asemenea, călători în Egipt când Irod a încercat să-L ucidă (Matei 2:13-15). Iar apostolul Pavel a locuit din cetate în cetate, înființând biserici și predicând Evanghelia (Faptele Apostolilor 13:1-3, 13-14, 51). Toți acești oameni au trăit pentru o scurtă perioadă de timp în locuri străine.

Petru a scris prima sa scrisoare "celor aleși, care au locuit în Pont, în Galatia, în Capadocia, în Asia și în Bitinia" (1 Petru 1:1, ASV). Alte versiuni menționează "exilați", "străini", "venetici" sau "refugiați". Destinatarii lui 1 Petru erau evrei creștini persecutați care fuseseră forțați să părăsească Ierusalimul și care locuiau acum în ceea ce am numi azi Asia Mică. În capitolul următor, utilizarea de către Petru a termenului de "călători" capătă o conotație spirituală: "Preaiubiţilor, vă sfătuiesc, ca pe nişte străini şi călători, să vă feriţi de poftele firii pământeşti care se războiesc cu sufletul." (1 Petru 2:11)

Apelul lui Petru la sfințenie se baza pe identitatea cititorilor săi. Ei erau creștini, răscumpărați prin sângele lui Isus și făcuți moștenitori împreună cu El pentru veșnicie (Romani 8:17). Ei nu erau cetățeni ai acestei lumi, ci doar călători în ea. Ei nu trebuiau să adopte obiceiurile ei sau să îmbrățișeze viziunea ei asupra lumii (Romani 12:1-2). În calitate de călători, creștinii trebuie să exemplifice valorile și standardele căminului lor permanent, cerul. Pavel reiterează această temă în Filipeni 3:20, amintindu-i bisericii că "cetățenia noastră este în ceruri". Noi suntem călători aici, ambasadori ai Tatălui nostru, Regele (2 Corinteni 5:20).

Această lume nu este casa noastră. Faptul că știm că suntem călători pe acest pământ ne împiedică să ne îndreptăm inima spre comorile ei. Isus ne-a avertizat că comorile acestei lumi sunt supuse pieirii. De aceea, trebuie să ne strângem comori în ceruri (Matei 6:19-20). Trebuie să ținem cu mâinile deschise tot ceea ce ne dă Dumnezeu, știind că orice câștig pământesc este doar temporar. Cei care călătoresc nu își înfig rădăcini adânci în locurile în care locuiesc, deoarece știu că se vor muta curând. În mod similar, creștinii nu își investesc inima și pasiunile în lucruri care nu vor dura. Creștinul înțelept este cel care trăiește în fiecare zi cu bagajele făcute, gata să plece mai departe atunci când Dumnezeu îl va îndruma și nerăbdător să părăsească această lume atunci când Tatăl nostru ne va chema acasă.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un călător în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries