settings icon
share icon
Întrebare

Cum aş putea să ştiu dacă ceva anume este păcat?

Răspuns


Două lucruri sunt implicate în această întrebare. (1) Există anumite lucruri despre care Biblia spune clar şi în mod specific că sunt păcate. Astfel de lucruri sunt prezentate sub formă de listă de păcate în pasaje biblice precum: Proverbe 6:16-19; Galateni 5:19-21; 1 Corinteni 6:9-10. Nu există nici un fel de semn de îndoială cu privire la faptul că dacă Sfintele Scripturi prezintă aceste activităţi ca fiind păcătoase, Dumnezeu nu este în mod clar de acord cu ele. Crima, adulterul, minciuna, furtul etc. – fără nici un fel de îndoială, Biblia le prezintă ca fiind păcate.

(2) Cea mai dificilă problemă este să stabilim ce anume este păcat în acele lucruri, activităţi sau domenii pe care Biblia nu le tratează în mod direct. Atunci când Biblia nu tratează în mod direct un anume subiect, totuşi Cuvântul lui Dumnezeu ne oferă principii generale care să ne ghideze în acest sens. (a) Acolo unde nu există referinţe specifice în Scriptură, este bine să ne întrebăm mai degrabă dacă acel lucru este cu siguranţă un lucru bun decât să ne întrebăm dacă este unul greşit. Biblia spune de exemplu că noi trebuie să "răscumpărăm timpul" (Coloseni 4:5). Astfel, zilele noastre aici pe pământ sunt scurte şi preţioase în ceea ce priveşte destinul nostru veşnic, aşa încât nu ne este permis să irosim timpul focalizându-ne către activităţi şi lucruri egoiste, ci să îl folosim numai “unul bun, pentru zidire” (Efeseni 4:29).

(b) Un bun test pentru a stabili dacă un lucru sau activitate este păcat este ca noi să ne întrebăm, cu onestitate şi cu conştiinţa deschisă dacă Dumnezeu ar binecuvânta şi folosi acea activitate pentru scopurile Sale. "fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu" (1 Corinteni 10:31). Dacă aveţi încă dubii dacă acel lucru Îi este plăcut lui Dumnezeu, atunci este mai bine să renunţaţi să îl faceţi sau să îl mai faceţi. "Tot ce nu vine din încredinţare, e păcat" (Romani 14:23).

(c) Trebuie să ne amintim că trupurile noastre, la fel ca şi sufletele noastre, au fost răscumpărate şi aparţin lui Dumnezeu. "Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieşte în voi, şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu" (1 Corinteni 6:19,20). Acest mare adevăr trebuie să aibă însemnătate şi impact asupra a tot ceea ce noi facem cu trupurile, sufletele şi mintea noastră.

(d) Trebuie de asemenea să ne evaluăm sau să ne examinăm acţiunile nu numai în relaţie cu Dumnezeu dar şi în relaţie cu impactul lor asupra familiei noastre, a prietenilor şi a altor oameni în general. Chiar dacă un anume lucru ar putea să nu aibă efecte negative asupra noastră personal, dacă îi răneşte sau dacă are influenţe negative asupra altora, atunci acel lucru este greşit. "Bine este să nu mănânci carne, să nu bei vin şi să te fereşti de orice lucru, care poate fi pentru fratele tău un prilej de cădere, de păcătuire sau de slăbire ... Noi, care suntem tari, suntem datori să răbdăm slăbiciunile celor slabi, şi să nu ne plăcem nouă înşine" (Romani 14:21; 15:1).

(e) În fine, trebuie să ne amintim mereu că Iisus Hristos este Domnul şi Mântuitorul nostru, şi că nu trebuie să permitem nici unui lucru sau persoane să aibă prioritate mai mare decât El şi voia Sa. Nici un obicei sau plăcere, nici o ambiţie personală nu trebuie să fie lăsate să controleze vieţile noastre – numai Domnul Hristos are această autoritate. " Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine" (1 Corinteni 6:12). " Şi orice faceţi, cu cuvântul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Iisus" (Coloseni 3:17).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum aş putea să ştiu dacă ceva anume este păcat?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries