settings icon
share icon
Întrebare

E greșit să participi în sporturi extreme?

Răspuns


Bineînțeles, orice sport poate fi considerat „extrem”, în funcție de felul în care este jucat. Însă sporturile extreme sunt în mod obișnuit considerate acele activități atletice care implică un mare nivel de risc inerent. Participarea în sporturi extreme necesită abilități și mai mult decât o simplă bravură. Cu o încântare sporită vine și un pericol sporit pentru participant. Unele sporturi extreme populare sunt parașutismul, alpinismul, parkour/freerunning, bungee jumping, mountain biking, wakeboarding și BASE jumping.

Biblia nu oferă răspunsuri punctuale față de sporturile extreme. E ceva imoral în a-ți pune o parașută și a sări de pe o clădire? Nu. Există poruncă biblică împotriva executării unui lazy boy sau sau a unui heel clicker în timpul unui salt cu motocicleta? Nu. Așadar nu există nimic ce să arate sporturile extreme ca fiind ceva greșit din punct de vedere biblic. A participa sau nu în sporturi extreme ține de motivele și conștiința (și curajul) fiecărui individ.

Totuși, înainte să îți iei echipamentul și să te îndrepți spre surfing vulcanic, ar trebui cel puțin să ai în vedere următoarele principii biblice:

Trebuie să ascultăm de legile țării (Romani 13.1-2). Dacă sportul nostru extrem ales face necesară încălcarea unei legi, probabil că ar trebui să ne găsim o altă activitate. De exemplu, aproape în fiecare oraș, Base jumping-ul de pe clădiri sau alte structuri este ilegal, și cei care sar încalcă legea. Creștinii trebuie să fie cunoscuți pentru comportamentul lor în ascultare de legi, nu pentru isprăvi care implică încălcarea legii. Înainte să practici un sport extrem, trebuie să ne punem întrebarea: „E legal ceea ce urmează să fac?”

Trebuie să fim buni administratori sau îngrijitori ai lucrurilor pe care ni le-a dat Dumnezeu. Unul dintre lucrurile pe care ni le-a dat este trupul nostru. 1 Corinteni 6.19-20 spune: „Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri? Căci ați fost cumpărați cu un preț. Proslăviți dar pe Dumnezeu în trupul și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.” Înainte să participăm în sporturi extreme, ar trebui să ne întrebăm: „Îl cinstesc pe Dumnezeu cu trupul meu?”

Trebuie să fim conlucrători cu Dumnezeu în răspândirea Evangheliei în jurul lumii (Matei 28.19-20). Înainte să ne înscriem la X Games, trebuie să ne punem întrebarea: „Ajută locul acesta de desfășurare la propagarea Evangheliei?” (Poate fi ușor argumentat că cea mai bună modalitate de a-i evangheliza pe cei implicați în sporturi extreme este printr-un credincios care se întâmplă să fie și el practicant de sporturi extreme.)

Trebuie să-L glorificăm pe Dumnezeu în tot ceea ce facem. „Deci, fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva, să faceți totul pentru slava lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 10.31) Și trebuie să ne dăm silințele să rămânem smeriți. „Smeriți-vă înaintea Domnului și El vă va înălța.” (Iacov 4.10) Adesea pare că practicanții de sporturi extreme se concentrează pe glorificarea lor și a realizărilor lor, nu pe glorificarea lui Dumnezeu. Înainte să îmbrăcăm un wingsuit și să sărim de pe o stâncă, trebuie să ne întrebăm: „Sunt motivat să fac asta pentru gloria mea sau pentru a lui Dumnezeu?”

Bineînțeles, sporturile extreme nu sunt atractive pentru toată lumea. Unii nu doresc să-și riște viața pentru o explozie de adrenalină sau alții consideră că sporturile extreme sunt un risc nenecesar și nebunesc. Dar sunt unii creștini care sunt deplin în stare să rămână smeriți și să-L mărească pe Dumnezeu prin sporturi extreme. Ei folosesc implicarea lor în sporturi extreme pentru a-și prezenta credința și pentru a fi o mărturie pentru Cristos printre colegii lor practicanți de sporturi extreme.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

E greșit să participi în sporturi extreme?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries