settings icon
share icon
Întrebare

Care este diferența dintre religie și spiritualitate?


Înainte să explorăm deosebirea dintre religie și spiritualitate, trebuie să definim cei doi termeni. Religia poate fi definită ca fiind „credința în Dumnezeu sau în zei cărora să li se aducă închinare, de obicei exprimată în conduită și în ritual” sau „orice sistem specific de credințe, de închinare etc., care adesea implică un cod etic”. Spiritualitatea poate fi definită ca fiind „calitatea sau faptul de a fi spiritual, nonfizic” sau „caracter predominant spiritual, așa cum se arată în gândire, în viață etc.; tendință sau ton spiritual”. Pe scurt, religia este un set de credințe și de ritualuri care pretind să ducă o persoană într-o relație corectă cu Dumnezeu, iar spiritualitatea este o concentrare asupra lucrurilor spirituale și asupra lumii spirituale în locul lucrurilor fizice/pământești.

Cea mai des întâlnită înțelegere greșită cu privire la religie este faptul că creștinismul este doar o altă religie, la fel ca islamul, iudaismul, hinduismul etc. Din păcate, mulți dintre cei care pretind că sunt adepți ai creștinismului practică creștinismul ca și când acesta ar fi o religie. Pentru mulți, creștinismul nu este cu nimic mai mult decât un set de reguli și de ritualuri pe care o persoană trebuie să le respecte, astfel încât să ajungă în cer după moarte. Acesta nu este adevăratul creștinism. Creștinismul autentic nu este o religie; mai degrabă înseamnă să ai o relație corectă cu Dumnezeu, primindu-L pe Isus Cristos ca Mântuitorul-Mesia, prin har, prin credință. Da, creștinismul are „ritualuri” de îndeplinit (de exemplu botezul și Cina Domnului). Da, creștinii au „reguli” de urmat (de exemplu, să nu ucizi, să vă iubiți unii pe alții etc.). Totuși, aceste ritualuri și reguli nu sunt esența creștinismului. Ritualurile și regulile creștinismului sunt rezultatul mântuirii. Atunci când primim mântuirea, prin Isus Cristos, suntem botezați, ca o proclamare a acestei credințe. Luăm Cina Domnului în amintirea jertfei lui Cristos. Respectăm o listă de lucruri pe care să le facem și pe care să nu le facem din dragoste pentru Dumnezeu și ca mulțumire pentru ceea ce a făcut El.

Cea mai des întâlnită înțelegere greșită cu privire la spiritualitate este că sunt multe forme de spiritualitate, și ambele sunt valide în mod egal. Meditarea în poziții fizice neobișnuite, comuniunea cu natura, căutarea dialogului cu lumea spirituală etc. pot părea că sunt lucruri „spirituale”, dar, de fapt, ele sunt o falsă spiritualitate. Adevărata spiritualitate înseamnă să ai Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, ca rezultat al primirii mântuirii, prin Isus Cristos. Adevărata spiritualitate este roada pe care Duhul Sfânt o produce în viața unui om: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea și înfrânarea poftelor (Galateni 5.22-23). Spiritualitatea înseamnă să devenim din ce în ce mai asemenea lui Dumnezeu, care este Duh (Ioan 4.24) și să avem caracterul asemenea chipului Lui (Romani 12.1-2).

Ceea ce religia și spiritualitatea au în comun este că ambele pot fi metode false de a avea o relație cu Dumnezeu. Religia tinde să substituie relația autentică cu Dumnezeu cu o urmare a ritualurilor lipsită de inimă. Spiritualitatea tinde să substituie relația reală cu Dumnezeu cu o legătură cu lumea spirituală. Ambele pot fi, și adesea sunt căi false înspre Dumnezeu. În același timp, religia poate fi prețioasă, în sensul în care indică faptul că există un Dumnezeu și că, într-un fel, trebuie să-I dăm socoteală. Singura valoare a religiei este capacitatea ei de a arăta că nu ne-am ridicat la înălțimea standardului și că avem nevoie de un Mântuitor. Spiritualitatea poate fi de preț prin aceea că atrage atenția asupra faptului că lumea fizică nu e tot ceea ce există. Ființele umane nu sunt numai materiale, ci, de asemenea, posedă un suflet-duh. În jurul nostru există o lume spirituală, de care trebuie să fim conștienți. Adevărata valoare a spiritualității este faptul că indică înspre ceva și cineva care există dincolo de această lume fizică, cu care trebuie să intrăm în legătură.

Isus Cristos este împlinirea religiei și a spiritualității deopotrivă. Isus este Cel în fața căruia trebuie să dăm socoteală și înspre care indică adevărata religie. Isus este Cel cu care trebuie să intrăm în legătură și Cel înspre care indică adevărata spiritualitate. EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este diferența dintre religie și spiritualitate?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries