settings icon
share icon
Întrebare

Ce este spiritualitatea contemplativă?

Răspuns


Spiritualitatea contemplativă este o practică extrem de periculoasă pentru oricine care vrea să ducă o viaţă potrivit Bibliei şi centrată în Dumnezeu. Este în mod obişnuit asociată cu mişcarea bisericii emergente, care este pătrunsă de învăţături false. Este folosită de asemenea de diverse grupuri care de-abia dacă au vreo legătură cu creştinismul.

În practică, spiritualitatea contemplativă este centrată în primul rând pe meditaţie, dar nu este vorba despre o meditaţie dintr-o perspectivă biblică. Pasaje precum Iosua 1.8 ne sfătuiesc într-adevăr să medităm: „Cartea aceasta a Legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale şi atunci vei lucra cu înţelepciune.” Observă asupra cărui lucru ar trebui să se concentreze meditaţia – Cuvântul lui Dumnezeu. Meditaţia condusă de spiritualitatea contemplativă practic nu se concentrează pe nimic. Cel care o practică este îndemnat să-şi golească mintea în întregime, ca el doar „să existe”. Se presupune că acest lucru te ajută să te deschizi înspre o experienţă spirituală mai adâncă. Totuşi, în Scriptură suntem îndemnaţi să ne transformăm mintea în asemănare cu cea a lui Cristos, ca să avem gândul Lui. Golirea minţii noastre este exact opusul unei asemenea transformări active, conştiente.

Spiritualitatea contemplativă încurajează de asemenea urmărirea unei experienţe mistice cu Dumnezeu. Misticismul este conceptul conform căruia cunoaşterea lui Dumnezeu, adevărul spiritual şi realitatea supremă pot fi dobândite prin experienţă individuală. Acest accent pus pe cunoaşterea prin experimentare subminează autoritatea Scripturii. Îl cunoaştem pe Dumnezeu potrivit Cuvântului Său. „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Timotei 3.16-17). Cuvântul lui Dumnezeu este complet. Nu avem niciun motiv să credem că Dumnezeu adaugă învăţături şi adevăruri suplimentare la Cuvântul Lui prin experienţe mistice. Mai degrabă, credinţa noastră şi ceea ce cunoaştem despre Dumnezeu se bazează pe realităţi.

Pagina de Internet a Centrului pentru Spiritualitate Contemplativă rezumă foarte bine acest lucru: „Venim dintr-o varietate de medii seculare şi religioase şi căutăm să ne îmbogăţim umblarea prin practică spirituală şi studiu al marilor tradiţii spirituale ale lumii. Dorim să ne apropiem de Spiritul iubitor care e prezent în toată Creaţia şi care ne inspiră compasiune pentru toate fiinţele.” Nu găsim nimic biblic în aceste scopuri. Studierea „tradiţiilor spirituale” ale lumii este un exerciţiu zadarnic, pentru că orice tradiţie spirituală diferită de cea care Îl înalţă pe Cristos este un fals. Singura modalitate de a ne apropia de Dumnezeu este pe calea pe care El a rânduit-o – Isus Cristos şi Cuvântul Lui. EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este spiritualitatea contemplativă?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries