settings icon
share icon
Întrebare

Ce este spiritismul?

Răspuns


Spiritismul, după cum e definit de fondatorul lui, Allen Kardec, este „o știință dedicată relației dintre ființele imateriale și cele omenești”. Kardec a fost un educator francez, al cărui nume real a fost Hippolyte Leon Denizard Rivail. Kardec a codificat Doctrina Spiritualistă kardecistă, scopul căreia a fost să studieze spiritele – originea, natura, destinul și relația lor cu lumea materială. Spiritismul a devenit o mișcare populară și acum e reprezentat în 35 de țări. Kardec a scris și The Spirits’ Book, în încercarea de a arăta că spiritismul se deosebește de spiritualism.

Ideea principală din spiritism este că spiritele nemuritoare călătoresc dintr-un corp în altul de-a lungul câtorva vieți, pentru a se îmbunătăți moral și intelectual. Deși acest concept pare similar cu reîncarnarea, e diferit prin faptul că, potrivit spiritismului, spiritele nu pot reveni în formă de animal sau altă formă inferioară de viață. Migrarea spiritului e întotdeauna înainte și spiritele locuiesc întotdeauna în corp uman. Spiritiștii cred că acest lucru explică diferențele de temperament și intelect a ființelor umane. Spiritismul susține și că spiritele lipsite de trup pot avea efecte benevolente sau malefice asupra celor vii și că oamenii pot comunica cu spiritele prin intermediul ședințelor de spiritism și a mediumurilor. Spiritismul a căpătat popularitate în secolul al XIX-lea, pe lângă modernism, și e compatibil cu acea filosofie pe mai multe fronturi, cel mai notabil fiind credința că omul se poate îmbunătăți continuu prin gândirea rațională. Autorul Arthur Conan Doyle și soția lui au fost spiritiști vestiți.

Spiritismul nu este o religie, ci mai degrabă o filosofie și un „mod de viață”, potrivit spiritiștilor. Nu există slujitori religioși și întâlnirile de grup constau din împărtășirea ideilor despre spirite, despre felul în care e posibil sau nu să acționeze în lume, rezultatele acestor acțiuni etc. Spiritiștii pun preț pe cercetarea științifică în locul închinării sau al urmării regulilor, deși susțin trăirea morală și căutările intelectuale.

Biblia interzice în mod clar spiritismul, poporul lui Dumnezeu nu trebuie să încerce să contacteze spiritele. Ședințele de spiritism și necromanția sunt activități oculte interzise de Dumnezeu (Leviticul 19.31, 20.6, Galateni 5.20, 2 Cronici 33.6). Faptul că spiritismul plasează aspectul ocult sub vălul „științei” nu schimbă cu nimic lucrurile. Spiritele cu care are de-a face spiritismul nu sunt umane; Biblia spune că spiritul oamenilor are parte de judecată după moarte (Evrei 9.27), și nimic din Scriptură nu sugerează că spiritele se întorc pe pământul celor vii pentru vreun motiv sau în vreo formă. Știm că Satan e un înșelător (Ioan 8.44). Concluzia rațională, din Scriptură, este că orice contact pe care îl au spiritiștii cu „sufletul celor plecați” este de fapt un contact cu demoni deghizați (Apocalipsa 12.9). Spiritismul nu e compatibil cu Biblia și e periculos din punct de vedere spiritual. „Fiți treji și vegheați! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită.” (1 Petru 5.8)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este spiritismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries