settings icon
share icon
Întrebare

Ce sunt spiritele teritoriale?

Răspuns


„Spiritele teritoriale" este un termen pe care unii creștini îl folosesc pentru a identifica ocupația demonică a unei zone geografice specifice. În mod ironic, este, de asemenea, un termen pe care păgânii îl folosesc ca să descrie o prezență din altă lume, care se crede că locuiește într-un loc geografic anume.

Conceptul creștin de spirite teritoriale vine din pasaje precum cel din Daniel 10, Ioan 12.31, Ioan 14.30, Ioan 16.11, Marcu 5.10 și Efeseni 6.12. Toate aceste pasaje implică faptul că îngerilor căzuți li s-a dat un fel de responsabilitate peste o anumită zonă. Prin urmare, par să fie teritoriali. Totuși, trebuie să ne amintim că această învățătură este dedusă; Biblia nu ne prezintă nicăieri în mod explicit o ierarhie a autorității demonice în lume. Biblia prezintă clar faptul că demonii sunt la lucru în lume și că credincioșii sunt în mare măsură implicați într-o bătălie împotriva lor.

În Daniel 10, de exemplu, un înger s-a luptat împotriva unui adversar demonic tot timpul cât Daniel s-a rugat și a postit. Doar în momentul în care s-a încheiat timpul de concentrare spirituală a lui Daniel, îngerul în cele din urmă și-a croit drum și a venit la Daniel. Efeseni 6 îi îndeamnă pe credincioși să stea fermi împotriva dușmanilor noștri spirituali și să rămână în alertă și gata de luptă. Nu e nicio îndoială că lupta noastră de pe pământ se oglindește într-un fel în tărâmul spiritual.

Problema inerentă sintagmei „spirite teritoriale" este că unii creștini cred că este sarcina lor să se angajeze în luptă spirituală cu demonii teritoriali. Însă acest lucru nu își găsește justificarea în Scriptură. Nu există niciun exemplu în Biblie în care cineva a căutat în mod activ un demon, ca să lupte cu el. Se întâlnesc cazuri de oamenii posedați demonic, și unii au fost aduși la Isus și la ucenicii Lui pentru vindecare, însă ucenicii nu au mers să caute demoni ca să-i scoată din oameni. Nimeni din Biblie niciodată nu s-a rugat ca „căpetenia demonică" a unui oraș să fie „legată", să nu-și mai facă voia împotriva locuitorilor acelui oraș.

Spiritele teritoriale, cu toate că nu e o idee în mod explicit scripturală, e foarte posibil să existe, după cum am văzut în pasajele anterioare. Totuși, nu e atât de important dacă un spirit e sau nu „teritorial". Ceea ce e important e răspunsul nostru. Un om care crede în Cristos nu are niciun suport biblic să se angajeze în bătălii spirituale în rugăciune împotriva demonilor. În schimb, credinciosul trebuie să fie conștient că există o bătălie spirituală și să o ia în serios (1 Petru 5.8). Viața noastră trebuie să aibă în obiectiv rugăciunea și creșterea în credință. Dacă ar fi să întâlnim vreodată un demon, în mod clar avem autoritate din partea lui Cristos să acționăm în privința lui, dar nu trebuie să-i căutăm, fie că sunt teritoriali, fie de alt fel.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce sunt spiritele teritoriale?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries