settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre spălarea picioarelor?

Răspuns


În vremurile Bibliei, condițiile de praf și de murdărie din regiune și purtatul sandalelor făcea necesară spălarea picioarelor. Deși ucenicii cel mai probabil că ar fi spălat cu bucurie picioarele lui Isus, nu puteau concepe să își spele picioarele unii altora. Aceasta pentru că în societatea acelui timp, spălarea picioarelor era rezervată pentru cei mai de jos slujitori ai casei. Colegii nu-și spălau unii altora picioarele, cu foarte rare excepții, și ca un gest de mare iubire. Luca arată faptul că ucenicii se certau cine este cel mai mare dintre ei (Luca 22.24), o atitudine care face imposibilă disponibilitatea de a te pleca și a spăla picioarele. Când Isus a venit să le spele picioarele, au fost șocați (vezi și Ioan 13.1-16). Acțiunile Lui sunt și un simbol al curățirii spirituale (Ioan 13.6-9) și slujesc ca model de umilință creștină (Ioan 13.12-17). Prin faptul că a spălat picioarele ucenicilor, Isus i-a învățat lecția slujirii fără interes de sine, și lucrul acesta a fost exemplificat în mod suprem prin moartea Sa pe cruce.

Spălarea picioarelor a fost un exemplu, un model. Multe grupuri de credincioși de-a lungul istoriei Bisericii au practicat literalmente spălarea picioarelor ca o rânduială bisericească. Totuși, cultura actuală din multe zone nu face necesară spălarea prafului de pe picioarele musafirilor. Deși Cina Domnului era practicată, se pare că Biserica Primară nu practica spălarea picioarelor ca rânduială în cadrul adunărilor bisericii.

Faptul că Isus le-a spălat picioarele ucenicilor evidențiază umilința interioară, nu un ritual fizic. Practica văduvei creștine de a „spăla picioarele sfinților” (1 Timotei 5.10) nu vorbește despre implicarea ei într-o rânduială bisericească, ci despre slujirea ei umilă, asemănătoare unui rob, adusă altor credincioși. A refuza să urmezi exemplul lui Isus înseamnă să te înalți asupra Lui și să trăiești în mândrie. „Robul nu este mai mare decât domnul său.” (Ioan 13.16)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre spălarea picioarelor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries