settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre a fi un soț creștin?

Răspuns


Biblia spune suficient de multe lucruri despre ceea ce înseamnă să fii un soț creștin, încât ar putea fi scrisă o carte cu acestea. De fapt au fost scrise un număr de cărți despre acest subiect. Articolul de față oferă un rezumat.

Cea mai clară imagine a unui soț creștin e prezentată în Efeseni 5.15-33. Este miezul aplicației lui Pavel a ceea ce înseamnă să fii în Cristos, adică să fii într-o relație corectă cu Dumnezeu. Instrucțiunile lui Pavel pentru soția creștină, începând din versetul 23, explică faptul că ea trebuie să recunoască în soțul ei tipul de conducător care este Cristos pentru Biserica Lui preaiubită. Cu două propoziții mai târziu (în versetul 25), Pavel îi spune același lucru direct soțului creștin. Așadar, modelul creștin pentru conduita de soț este Isus Cristos Însuși. Cu alte cuvinte, Dumnezeu așteaptă de la soțul creștin să își iubească soția cu sacrificiu, deplin și necondiționat, în același fel în care ne iubește Salvatorul nostru.

De la soțul creștin se așteaptă să fie dispus să dea totul, chiar și sângele vieții lui, dacă e necesar, pentru beneficiul și bunăstarea soției lui. Planul lui Dumnezeu e ca soțul și soția să devină una (Marcu 10.8), așadar ceea ce deține soțul îi aparține soției. Nu există egoism în dragoste (1 Corinteni 13.5); există numai dăruire. Simțămintele soțului pentru soția lui trec dincolo de pasiune, romantism sau dorință sexuală. Relația se bazează pe dragostea adevărată – spiritul jertfitor dat de Dumnezeu și care Îl reflectă pe Dumnezeu. Soțul creștin e mai interesat de bunăstarea soției sale decât de a sa. Promovează bunăstarea ei spirituală ca împreună-moștenitoare cu el a vieții veșnice (1 Petru 3.7). Nu-și pune problema ce poate obține de la ea, ci se gândește ce poate fi și ce poate face pentru ea.

Efeseni 5 descrie felul în care un soț creștin e instrumentul dragostei lui Cristos pentru soția sa și, în același timp, un model al dragostei lui Cristos pentru Biserica Sa. Ce onoare este aceasta! Și ce responsabilitate. Numai prin supunerea față de puterea vie a lui Isus Cristos poate orice bărbat să îndeplinească o asemenea sarcină. De aceea trebuie să se bazeze pe puterea Duhului Sfânt care locuiește în el (Efeseni 5.18) și, din reverență față de Cristos, să se supună în slujirea soției sale (versetul 21 și restul pasajului).

De multe ori un soț creștin e și un tată. Rolul de soț și cel de tată sunt întrețesute. Dumnezeu i-a creat pe bărbat și pe femeie ca persoane sexuale pentru o serie de scopuri. Unul este să ne facă parte de bucuria de a perpetua rasa umană, de a popula pământul cu generații de oameni care poartă Numele lui Dumnezeu și reflectă chipul Lui. Vezi Genesa 1.27-28 și 2.20-25, împreună cu Deuteronomul 6.1-9 și Efeseni 6.4. Familia – familia creștină – se află în centrul planului lui Dumnezeu pentru omenire și este chiar temelia societății umane. Soțul este capul familiei. Așa cum un soț creștin nu își poate iubi și conduce soția separat de puterea Duhului Sfânt, nu-și poate nici iubi și crește copiii în mustrarea Domnului separat de puterea Duhului Sfânt. Soții și tații poartă o profundă responsabilitate și un profund privilegiu. Când Îl caută pe Dumnezeu și Îi urmează conducerea, își slujesc bine familia și aduc cinste Numelui lui Cristos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre a fi un soț creștin?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries