settings icon
share icon
Întrebare

Ce este Societatea de Biblie și Tractate a Turnului de Veghe?

Răspuns


Societatea de Biblie și Tractate a Turnului de Veghe este o organizație condusă de liderii martorilor lui Iehova. Societatea Turnul de Veghe a fost fondată în anul 1886 și în prezent își are locația în Brooklyn, New York. Turnul de Veghe deține un control extraordinar asupra membrilor săi și a mers până acolo încât a realizat propria traducere a Bibliei, numită Traducerea Lumii Noi. Societatea a avut parte de mai mulți președinți de la înființarea ei și s-a poziționat ca un competitor major pentru creștinismul evanghelic. Cu toate că pretind că sunt singurii urmași legitimi ai Dumnezeului Iehova, Turnul de Veghe neagă și chiar se opune câtorva dintre învățăturile fundamentale ale credinței creștine istorice.

Pentru început, Turnul de Veghe înțelege greșit una dintre cele mai importante dintre toate întrebările religioase: Cine este Isus Cristos? Societatea Turnul de Veghe ne învață că Isus Cristos este de fapt prima creație a lui Iehova Dumnezeu, nu Dumnezeul întrupat, așa cum ne învață clar Biblia (Tit 2.13, Coloseni 2.9) Făcând acest lucru, Îl văd pe Cristos ca pe o creatură, în loc să-I recunoască statutul de Creator al tuturor lucrurilor (Coloseni 1.16-17, Ioan 1.1-3). Au repetat eroarea lui Arianismului, care a fost condamnat pentru erezie de către Biserica Creștină la Conciliul de la Niceea și e ușor de respins prin citirea corectă a Scripturii.

De la întemeiere, Turnul de Veghe a negat învățătura biblică a Dumnezeului triunic (o Ființă care există ca trei Persoane coegale, coeterne) și spune că Dumnezeul creștinismului e un produs contrafăcut satanic. Charles Taze Russell, fondatorul martorilor lui Iehova și un fost președinte al Societății, chiar a numit conceptul creștin de Dumnezeu „Diavolul însuși". Dumnezeul Turnului de Veghe nu este Dumnezeul Bibliei și, prin urmare, nu-i poate salva pe oameni de păcatele lor.

În încercarea de a-și justifica doctrinele prin exegeză biblică, Societatea a realizat propria ei traducere a Scripturii, în 1961. Această traducere, cunoscută ca Traducerea Lumii Noi, e privită de martorii lui Iehova ca singura redare fidelă a textului biblic. TLN e unică prin faptul că e primul efort intenționat, sistematic de a produce o versiune completă a Bibliei editată și revizuită cu scopul specific de a se potrivi cu doctrina unui grup. Erudiții limbii grecești din tot spectrul teologic au criticat în mod repetat TLN pentru redarea incorectă a pasajelor biblice cheie.

Regretatul Dr. Bruce Metzger, fost profesor de limbi nou-testamentare la Princeton Theological Seminary și autorul câtorva cărți apreciate de critică textuală, a afirmat: „Martorii lui Iehova au inclus în traducerea Noului Testament câteva redări foarte eronate ale textului din limba greacă." Dr. Robert Countess, care și-a făcut disertația de doctorat pe tema Traducerii Lumii Noi, a spus că traducerea Turnului de Veghe „a fost deosebit de fără succes în a împiedica considerentele doctrinare să influențeze traducerea propriu-zisă. Trebuie privită ca o lucrare cu totul tendențioasă. În câteva puncte e realmente necinstită."

Un motiv suplimentar de a respinge afirmațiile Turnului de Veghe e istoricul lor lung de profeții false. Societatea Turnul de Veghe a prezis în numeroase rânduri sfârșitul lumii, cele mai recente date fiind anii 1946, 1950 și 1975. Predicțiile lor false sunt minciuni evidente, având în vedere pretenția lor de a fi „adevăratul purtător de cuvânt profetic al lui Dumnezeu pe pământ în acest moment". Istoricul de profeții false al Societății e în contrast izbitor cu standardul unui profet adevărat: „Când ceea ce va spune prorocul acela în Numele Domnului nu va avea loc și nu se va întâmpla, va fi un cuvânt pe care nu l-a spus Domnul. Prorocul acela l-a spus din îndrăzneală: să n-ai teamă de el." (Deuteronomul 18.22)

Mai mult, Turnul de Veghe interzice serviciul militar, celebrarea sărbătorilor și salutarea steagului național. Motivația pentru aceste restricții e înrădăcinată în pretenția lor eronată de a fi adunarea organizată exclusivă a oamenilor lui Iehova. Turnul de Veghe consideră aceste practici mijloace ale lui Satan de a-i îndepărta pe oameni de Iehova. Turnul de Veghe consideră întregul „sistem al lumii" (orice activitate care nu e conectată cu Turnul de Veghe) ca fiind conectată cu Satan, și prin urmare interzisă. Aici e inclusă și practica transfuziei de sânge, despre care Turnul de Veghe crede în mod eronat că e interzisă de Scriptură. Turnul de Veghe a afirmat că o transfuzie de sânge „poate avea ca rezultat o prelungire a vieții imediată și foarte temporară, dar costându-l pe creștinul dedicat viața veșnică". Societatea presupune în mod eronat că interdicția biblică a mâncării sângelui (Genesa 9.4, Fapte 15.28-29) se extinde până la practica modernă a transfuziei de sânge, o restricție care, în practică, a costat viața multor martori ai lui Iehova și chiar a copiilor lor.

În ciuda profețiilor false repetate, a izolării cultice a oamenilor lor și a unei traduceri eronate flagrante a Bibliei pentru a-și justifica teologia, Societatea Turnul de Veghe continuă să câștige convertiți neavizați în fiecare an. E sarcina creștinilor biblici credincioși să fie pregătiți să respingă aceste erori cu doctrină sănătoasă (Tit 1.9). Așa cum ne spune Iuda, trebuie să „luptăm pentru credința care a fost dată sfinților o dată pentru totdeauna" (Iuda 3).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este Societatea de Biblie și Tractate a Turnului de Veghe?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries