settings icon
share icon
Întrebare

Ce este slava Șechina?

Răspuns


Cuvântul șechina nu apare în Biblie, dar conceptul în mod clar apare. Rabinii evrei au inventat această expresie extrabiblică, o formă a unui cuvânt ebraic care însemna literalmente „a făcut să locuiască”, semnificând că este vorba despre o arătare divină a prezenței sau despre locuirea Domnului Dumnezeu pe acest pământ. Șechina a fost manifestată prima dată atunci când israeliții au plecat de la Sucot, în scăparea lor din Egipt. Acolo Domnul a apărut într-un stâlp de nor în timpul zilei și într-un stâlp de foc noaptea: „Au plecat din Sucot și au tăbărât la Etam, la marginea pustiei. Domnul mergea înaintea lor: ziua într-un stâlp de nor, ca să-i călăuzească pe drum, iar noaptea într-un stâlp de foc, ca să-i lumineze, pentru ca să meargă și ziua, și noaptea. Stâlpul de nor nu se depărta dinaintea poporului în timpul zilei, nici stâlpul de foc, în timpul nopții.” (Exodul 13.20-22)

Dumnezeu i-a vorbit lui Moise din stâlpul de nor în Exodul 33, asigurându-l că prezența Sa va fi cu israeliții (v. 9). Versetul 11 spune că Dumnezeu i-a vorbit lui Moise față în față din nor, însă atunci când Moise a cerut să vadă slava lui Dumnezeu, Dumnezeu i-a spus: „Fața nu vei putea să Mi-o vezi, căci nu poate omul să Mă vadă și să trăiască!” (v. 20) Așadar, se pare că manifestarea vizibilă a gloriei lui Dumnezeu era într-o măsură atenuată. Când Moise a cerut să vadă slava lui Dumnezeu, Dumnezeu l-a ascuns într-o crăpătură de stâncă, l-a acoperit cu mâna Sa și a trecut pe lângă. Apoi Și-a luat mâna, și Moise I-a văzut doar spatele. Lucrul acesta pare să indice că gloria lui Dumnezeu e prea măreață și puternică încât să poată fi văzută complet de om.

Manifestarea vizibilă a prezenței lui Dumnezeu a fost văzută nu numai de israeliți, ci și de egipteni: „În straja dimineții, Domnul, din stâlpul de foc și de nor, S-a uitat spre tabăra egiptenilor și a aruncat învălmășeală în tabăra egiptenilor. A scos roțile carelor și le-a îngreuiat mersul. Egiptenii au zis atunci: «Haidem să fugim dinaintea lui Israel, căci Domnul Se luptă pentru el împotriva egiptenilor.»” (Exodul 14.24-25) Simpla prezență a slavei lui Dumnezeu Șechina a fost îndeajuns pentru a-i convinge pe dușmanii Săi că nu I se pot împotrivi.

În Noul Testament, Isus Cristos este locul în care sălășluiește gloria lui Dumnezeu. Coloseni 2.9 ne spune că în Cristos „locuiește trupește toată plinătatea Dumnezeirii”, și lucrul acesta Îl face pe Isus să exclame înaintea lui Filip: „Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl.” (Ioan 14.9) În Cristos, vedem manifestarea vizibilă a lui Dumnezeu Însuși în a doua Persoană a Trinității. Deși slava Lui a fost și ea acoperită, totuși Isus este prezența lui Dumnezeu pe pământ. Așa cum prezența divină locuia într-un cort relativ simplu, numit „cortul întâlnirii”, înainte să fie construit Templul din Ierusalim, în același fel prezența Lui a sălășluit în omul relativ simplu care a fost Isus. „N-avea nici frumusețe, nici strălucire ca să ne atragă privirile și înfățișarea Lui n-avea nimic care să ne placă.” (Isaia 53.2) Însă când vom ajunge în cer, Îl vom vedea și pe Fiul și pe Tatăl în toată gloria, și Șechina nu va mai fi acoperită (1 Ioan 3.2).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este slava Șechina?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries