settings icon
share icon
Întrebare

Ce e sionismul/sionismul creștin?

Răspuns


Sionismul, pur și simplu o mișcare politică la momentul de început, astăzi a devenit mai mult o ideologie decât orice altceva. Sionismul e o mișcare internațională pentru reîntoarcerea evreilor în Sion, țara lui Israel, cu exersarea dreptului de a menține autoritate de guvernare asupra statului Israel, care le-a fost promis în Scripturile ebraice. Sionismul își are rădăcinile în Genesa capitolele 12 și 15, în care Dumnezeu face un legământ cu Avraam, promițându-i că urmașii săi vor moșteni țara dintre Egipt și Râul Eufrat.

Datorită faptului că sionismul a început ca o mișcare politică, există între neamurile seculare și evreii nereligioși părerea că fondul religios de proveniență al evreilor nu are nimic de-a face cu sionismul. Argumentul este că sionismul a fost mai degrabă o reacție a poporului evreu față de persecuția la scară globală în timpul Primului și celui de-al Doilea război Mondial. Nicio națiune nu i-a primit, astfel că au fost nevoiți să-și creeze propria lor națiune, pământul strămoșilor lor fiind cel mai oportun loc.

Indiferent cum stau lucrurile, mișcarea sionistă, începută la sfârșitul anilor 1890, și-a găsit împlinirea în 1948, când Israelul a fost recunoscut oficial ca stat și i s-a acordat suveranitate ca națiune în cadrul Palestinei, de către Națiunile Unite. Acesta este momentul în care, tehnic, mișcarea sionistă politică s-a sfârșit și a început ideologia sionismului și, în consecință, a devenit un subiect mult disputat. Unii ar spune că sionismul a devenit o motivație pentru rasism sau o reacție împotriva antisemitismului. Alții cred că sionismul, așa cum e în prezent, e un pur patriotism evreu.

Asociat cu sionismul evreiesc este sionismul creștin. Sionismul creștin e pur și simplu o susținere din partea neamurilor a sionismului evreiesc, pe baza promisiunilor față de Israel care se găsesc în Biblie, pasaje cum sunt Ieremia 32 și Ezechiel 34. Sioniștii creștini sunt în principal evanghelici și oferă suport în orice mod posibil statului evreu Israel. Reîntoarcerea evreilor în Țara Promisă e împlinirea profețiilor și e văzută, mai ales de către dispensaționaliști, ca fiind semnul că lumea a intrat în vremurile sfârșitului.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce e sionismul/sionismul creștin?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries