settings icon
share icon
Întrebare

Care este punctul de vedere al creştinismului în privinţa sinuciderii? Ce spune Biblia despre sinucidere?

Răspuns


Conform Bibliei, faptul că o persoană comite suicid nu este ceea ce determină dacă acea persoană merge sau nu în rai. Dacă o persoană nemântuită se sinucide, practic nu face decât să îşi “grăbească” drumul către lacul de foc. Totuşi, persoanele care se sinucid ajung în iad pentru respingerea mântuirii prin Hristos şi nu pentru ca s-au sinucis. Biblia menţionează 4 cazuri specifice de persoane care s-au sinucis: Saul (1 Samuel 31:4), Ahitofel (2 Samuel 17:23), Zimri (1 Regi 16:18), şi Iuda (Matei 27:5). Fiecare dintre aceste persoane au fost caractere rele, oameni plini de păcate. Biblia consideră sinuciderea ca egală cu crima – ceea ce şi este – o ucidere proprie. Dumnezeu este Cel care decide când şi cum moare o persoană. Conform Bibliei, este o blasfemie să luăm această putere în mâinile noastre.

Ce spune Biblia despre creştinii care comit suicid? Eu nu cred că un creştin care se sinucide îşi va pierde mântuirea şi va merge în iad. Biblia ne învaţă că din momentul în care o persoană se încrede cu adevărat în Hristos, el sau ea este sigur de mântuire pentru eternitate (Ioan 3:16). Conform Bibliei, creştinii pot şti fără îndoială că ei au viaţa veşnică indiferent ce se întâmplă cu ei. “V-am scris aceste lucruri ca să ştiţi că voi, care credeţi în Numele Fiului lui Dumnezeu, aveţi viaţa veşnică.” (1 Ioan 5:13). Nimic nu poate separa un creştin de dragostea lui Dumnezeu! “Căci sunt bine încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici înălţimea, nici adâncimea, nici o altă făptură, nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Iisus Hristos, Domnul nostru” (Romani 8:38-39). Dacă nici o “făptură creată” nu poate să îl separe pe creştin de dragostea lui Dumnezeu, iar creştinul care se sinucide este şi el o “făptură creată”, atunci nici chiar sinuciderea nu poate să îl separe de dragostea lui Dumnezeu. Iisus a murit pentru toate păcatele noastre...şi dacă un creştin autentic se sinucide, în vremuri de atacuri şi slăbiciune spirituală, acesta este un păcat pentru care Iisus a murit.

Nu am vrut să spunem prin aceasta că sinuciderea nu este un păcat serios împotriva lui Dumnezeu. Conform Bibliei, sinuciderea este egală cu crima şi deci este întotdeauna greşită. Aş avea serioase dubii privind autenticitatea credinţei unei persoane care ar fi clamat că este creştin dar totuşi s-a sinucis. Nu există nici o circumstanţă care să justifice ca o persoană, şi în special un creştin, să îşi ia viaţa. Creştinii sunt chemaţi să îşi trăiască vieţile pentru Dumnezeu – decizia legată de momentul când o persoană moare fiind numai a lui Dumnezeu. Poate că o modalitate bună de a ilustra ce înseamnă sinuciderea pentru un creştin se găseşte în cartea Esterei. În Persia, exista o lege care prevedea că oricine venea neinvitat înaintea regelui putea fi omorât, cu excepţia situaţiei când regele îndrepta sceptrul său către acea persoană, în semn de milă. Pentru un creştin, sinuciderea ar însemna să ne forţăm soarta în a-L vedea mai repede pe Rege în loc să aşteptăm ca El să ne cheme. El va îndrepta sceptrul Său către acele persoane, oferindu-le viaţa veşnică, însă aceasta nu înseamnă deloc că El este fericit sau bucuros că au procedat aşa. Deşi nu se referă în mod specific la sinucidere, versetul biblic din 1 Corinteni 3:15 este probabil o bună descriere cu privire la ceea ce se întâmplă cu un creştin care se sinucide: “Cât despre el, va fi mântuit, dar ca prin foc.”

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este punctul de vedere al creştinismului în privinţa sinuciderii? Ce spune Biblia despre sinucidere?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries