settings icon
share icon
Întrebare

Ce este șintoismul?

Răspuns


Șintoismul e o religie pur japoneză, originile ei găsindu-se în istoria veche a Japoniei. Este una dintre cele mai vechi religii ale lumii. Japonezii au o dragoste puternică de țara lor și cred că insulele Japoniei au fost prima creație divină. De altfel, șintoismul ne învață că niciun alt pământ nu e divin, Japonia fiind astfel unică în lume. Așadar nu e surprinzător că șintoismul nu e popular în afara Japoniei.

Cele două învățături de bază ale șintoismului sunt că Japonia e țara zeilor și oamenii ei sunt descendenții zeilor. Acest concept al descendenței divine a poporului japonez, cât și al originii divine a țării a dat naștere unei convingeri de superioritate peste alte țări și oameni. Cu excepția câtorva secte desemnate ale șintoismului, religia nu are fondator, scrieri sacre sau un set autoritativ de credințe. Închinarea are loc la una dintre numeroasele sanctuare din Japonia, cu toate că japonezii au altare în casele lor pentru una sau mai multe din marele număr de zeități.

Cuvântul Shinto vine de la cuvântul Shen-tao, care înseamnă „calea zeilor". O caracteristică majoră a șintoismului e noțiunea de kami, conceptul de putere sacră care se află atât în lucrurile animate, cât și inanimate. În cadrul șintoismului există un simțământ puternic al prezenței zeilor și a spiritelor în natură. Zeii șintoismului sunt prea numeroși pentru a putea fi grupați într-o ierarhie, însă zeița Amaterasu e foarte venerată și marele ei templu imperial e așezat la 300 de kilometri în sud-vestul orașului Tokyo. Șintoismul ne învață că japonezii provin ei înșiși din kami.

Religia șintoistă e cu totul incompatibilă cu creștinismul biblic. În primul rând, ideea că poporul japonez și țara lor sunt favorizate mai presus de toți ceilalți contrazice învățătura Bibliei că evreii sunt poporul ales al lui Dumnezeu: „Căci tu ești un popor sfânt pentru Domnul Dumnezeul tău; Domnul Dumnezeul tău te-a ales ca să fii un popor al Lui dintre toate popoarele de pe fața pământului." (Deuteronomul 7.6) Însă cu toate că evreii sunt poporul ales al lui Dumnezeu, niciodată nu au fost desemnați ca fiind mai buni decât oricare alți oameni și Biblia nu ne învață că sunt descendenții zeilor.

În al doilea rând, Biblia arată clar faptul că nu există mai mulți dumnezei, ci un singur Dumnezeu: „Eu sunt Domnul, și nu mai este altul; afară de Mine, nu este Dumnezeu." (Isaia 45.5) Biblia ne învață de asemenea că Dumnezeu nu e o forță impersonală, ci un Tată plin de dragoste și grijă față de aceia care se tem de El (2 Corinteni 6.17-18). El singur a creat universul și numai El domnește suveran peste el. Ideea de dumnezei care viețuiesc în roci, copaci și animale combină două învățături false diferite: politeismul (credința în mai mulți dumnezei) și animismul (credința că zeii sunt prezenți în obiecte). Acestea sunt minciuni de la tatăl minciunii, Satan, care „dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită" (1 Petru 5.8).

În al treilea rând, șintoismul susține mândria și sentimentele de superioritate în poporul japonez; un astfel de elitism e condamnat de Scriptură. Dumnezeu urăște mândria, pentru că este chiar lucrul care îi împiedică pe oameni să-L caute cu toată inima (Psalmul 10.4). Mai mult, învățăturile despre bunătatea intrinsecă și originea divină a poporului japonez exclude nevoia lor de Salvator. Aceasta este consecința naturală a credinței că rasa din care aparții e de origine divină. Biblia afirmă limpede că „toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu" (Romani 3.23), că toți avem nevoie de un Salvator, Domnul Isus Cristos, și că „în nimeni altul nu este mântuire, căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiți" (Fapte 4.12).

În timp ce, în învățătura șintoismului, kami poate avea comuniune cu aceia care s-au făcut vrednici prin purificare rituală, Dumnezeul Bibliei promite să fie prezent pentru oricine care cheamă Numele Lui pentru iertare. Nicio măsură de purificare personală (o formă a mântuirii prin fapte) nu va face o persoană vrednică de a asta în prezența lui Dumnezeu. Numai credința în sângele vărsat al lui Isus Cristos pe cruce poate îndeplini curățarea de păcat și ne poate face să fim acceptați de un Dumnezeu sfânt. „Pe Cel ce n-a cunoscut niciun păcat, El L-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El." (2 Corinteni 5.21)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este șintoismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries