settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că Isus e singurul Fiu născut al lui Dumnezeu?

Răspuns


Sintagma „singurul Fiu născut” apare în Ioan 3.16, care spune: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că L-a dat pe singurul Lui Fiu [născut], pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” Sintagma „singurul născut” este traducerea cuvântului grecesc monogenes. Acest cuvânt poate fi tradus cu „singurul”, „singurul de acest fel” și „singurul născut”.

Tocmai această ultimă sintagmă („singurul născut”) provoacă probleme. Învățătorii falși se țin de această frază ca să încerce să-și dovedească învățătura lor falsă că Isus Cristos nu este Dumnezeu; de exemplu că Isus nu este egal în esență cu Dumnezeu, ca a doua Persoană din Trinitate. Ei văd cuvântul „născut” și spun că Isus este o ființă creată, pentru că numai cineva care are un început în timp poate fi „născut”. Ce nu este observat aici este că „născut” este traducerea unui cuvânt grecesc. Astfel, trebuie să ne uităm la înțelesul original al cuvântului grecesc.

Așadar, ce înseamnă monogenes? Potrivit lucrării „Greek-English Lexicon of the New Testament and Other Early Christian Literature (BAGD, 3rd Edition)”, monogenes are două definiții primare. Prima definiție este „care ține de a fi singurul de felul lui în cadrul unei relații specifice”. Acesta este înțelesul cu care este folosit în Evrei 11.17, când scriitorul face referire la Isaac ca fiind „singurul fiu (născut)” al lui Avraam. Avraam nu a avut un singur fiu, însă Isaac a fost singurul fiu pe care l-a avut de la Sara și singurul fiu al legământului.

Cea de-a doua definiție este „care ține de a fi singurul de felul sau de categoria lui, unic de felul lui”. Acesta este înțelesul din Ioan 3.16. De fapt, Ioan este singurul scriitor al Noului Testament care folosește acest cuvânt cu referire la Isus (vezi Ioan 1.14, 18, 3.16, 18, 1 Ioan 4.9). Ioan a fost preocupat în primul rând să demonstreze că Isus este Fiul lui Dumnezeu (Ioan 20.31) și folosește acest cuvânt ca să-L pună în evidență pe Isus ca fiind în mod unic Fiul lui Dumnezeu - împărtășind aceeași natură divină ca a lui Dumnezeu – spre deosebire de credincioșii care sunt fiii și fiicele lui Dumnezeu prin credință.

Lucrul esențial este că termeni precum „Tată” și „Fiu”, care Îi descriu pe Dumnezeu și pe Isus, sunt termeni omenești folosiți ca să ne ajute să înțelegem relația dintre diferitele persoane ale Trinității. Dacă poți înțelege relația dintre un tată omenesc și un fiu omenesc, atunci poți înțelege, în parte, relația dintre Prima și cea de-a Doua Persoană a Sfintei Treimi. Analogia se strică dacă încerci să o duci prea departe și să înveți, asemenea unor culte creștine (cum sunt martorii lui Iehova), că Isus a fost „născut” în mod literal, însemnând „produs” sau „creat” de Dumnezeu Tatăl.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că Isus e singurul Fiu născut al lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries