settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre singurătate?

Răspuns


A fi singur și a fi singuratic sunt două lucruri diferite. Un om poate fi singur fără să fie singuratic, și altul poate fi singuratic într-o încăpere plină de oameni. Prin urmare, singurătatea este o stare a minții, o emoție provocată de sentimente de separare de alte ființe umane. Sentimentul de izolare e resimțit foarte profund de cei care sunt singuri. Cuvântul evreiesc tradus cu „pustiu” sau „singur” în Vechiul Testament înseamnă „de unul singur; cineva care e solitar, părăsit, sărman”. Nu există tristețe mai adâncă ce vine vreodată peste mintea umană decât ideea că suntem singuri pe lume, că nu avem un prieten, că nimănui nu-i pasă de noi, că pe nimeni nu îl preocupă ceva ce ni s-ar putea întâmpla sau că nu i-ar păsa nimănui dacă am muri.

Nimeni nu a simțit singurătatea mai intens decât David. Într-o serie de apeluri serioase, din toată inima la Dumnezeu, David a plâns în singurătatea și disperarea lui. Propriul lui fiu era răsculat împotriva lui, bărbații din Israel au mers după acesta, iar el a fost nevoit să fugă din cetate și să-și părăsească casa și familia. Singur și nenorocit (Psalmul 25.16), singurul lui refugiu a fost să apeleze la Dumnezeu și să ceară mila și intervenția Lui (Psalmul 25.16-21), pentru că singura lui speranță era în Dumnezeu. Este interesant de observat că cuvântul „singur” nu e folosit niciodată în Noul Testament pentru a descrie oameni. În Noul Testament, cuvântul „singur” apare doar de două ori (în Biblia în limba engleză, n.tr.) și de ambele dăți se referă la locuri pustii (Marcu 1.45, Luca 5.16), unde Isus S-a retras ca să fie singur.

Indiferent care e cauza singurătății, pentru creștin soluția e întotdeauna aceeași – părtășia aducătoare de alinare a lui Cristos. Acea relație de iubire cu Stăpânul nostru i-a liniștit și încurajat pe nenumărate mii de credincioși care au suferit în închisori și chiar au mers la moarte pentru El. El e Prietenul care „ține mai mult la tine decât un frate” (Proverbele 18.24), care Își dă viața pentru prietenii Săi (Ioan 15.13-15) și care a promis că nu ne părăsește și nu ne uită niciodată, ci va fi cu noi până la sfârșitul veacului (Matei 28.20). Putem găsi alinare în cuvintele vechiului imn care spune atât de bine: „Prietenii mă pot dezamăgi, dușmanii mă pot asalta, El este cu mine până la sfârșit. Aleluia, ce Salvator!”

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre singurătate?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries