settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația simbolului ankh?

Răspuns


În mitologia egipteană antică, ankh-ul era un simbol al vieții veșnice. Forma ankh-ului seamănă cu un T majuscul cu o buclă conectată în partea de sus. De asemenea, ankh-ul ar putea fi descris ca o cruce cu brațul de sus înlocuit cu o formă de lacrimă răsturnată. În hieroglife, ankh-ul este frecvent văzut în mâinile zeilor și zeițelor egiptene. Simbolul ankh a fost adoptat mai târziu de Biserica Creștină Coptă sub numele de crux ansata, ceea ce înseamnă "cruce cu mâner".

Arheologii nu sunt siguri de originile simbolului ankh sau de ceea ce ar fi putut să reprezinte. Unele teorii susțin că ankh este o curea de sanda stilizată, calea soarelui la orizont sau o combinație de trei elemente genitale masculine și un element genital feminin. Alții sugerează că ankh-ul a fost menit să reprezinte un fel de nod sau arc, iar în reprezentările anterioare ale ankh-ului, segmentul inferior mai lung este format din două părți separate. Oglinzile de mână erau frecvent formate folosind această formă, iar cuvântul egiptean ankh nu însemna doar "viață", ci și "oglindă".

Ca și în cazul altor simboluri, ankh-ul este folosit în mod obișnuit de cei care nu au nicio idee despre ce înseamnă, dar care îl găsesc drăguț. În timpurile moderne, ankh-ul a fost asociat cu genul fantastic al vampirilor, datorită conotațiilor sale legate de viață veșnică. De asemenea, a fost popular în subcultura gotică, probabil din cauza legăturii imaginare a ankh-ului cu vampirii și a implicațiilor sale presupuse "întunecate". Atunci când este folosit în scopuri deliberat simbolice, ankh-ul este de obicei o referință la pluralismul religios, sugerând că toate abordările spirituale conduc în mod egal la "viață".

Învățătura Bibliei este că viața veșnică este oferită doar prin credința în jertfa și învierea lui Isus Hristos. Isus a spus: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine." (Ioan 14:6)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația simbolului ankh?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries