settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui un creștin să folosească un serviciu matrimonial ca să-și găsească un partener de căsnicie?

Răspuns


Biblia nu vorbește despre serviciile matrimoniale. De fapt nici măcar nu ne spune cum să ne „întâlnim” sau să ne „curtăm” sau orice termen am folosi pentru procesul pe care îl folosim ca să ajungem să cunoaștem o posibilă pereche. În vremurile Bibliei, întâlnirile nu existau în aceeași formă pe care o vedem în ziua de azi. În vremea aceea, familiile le ajutau pe femeile și bărbații tineri să se întâlnească și să se logodească și adesea alegeau partenerii copiilor lor. În ziua de azi, deși implicarea familiei e încă normativă în multe culturi, în multe altele persoanele singure sunt în cea mai mare parte pe picioarele lor când vine vorba să-și găsească o pereche. Unele persoane singure nu-și bat capul să caute un partener de căsnicie, crezând că Dumnezeu le va aduce persoana potrivită, în timp ce alții sunt într-o continuă căutare, temându-se că o pot rata. Trebuie să existe un echilibru și să nu uităm că Dumnezeu e perfect iubitor (Efeseni 3.18, 1 Ioan 3.16-18) și perfect suveran peste orice situație, dorință și nevoie (Psalmul 109.21, Romani 8.38-39). Dumnezeu folosește alegerile noastre, alți oameni și uneori chiar tehnologia modernă pentru a naște căsnicii.

Înainte ca un creștin singur să ia în considerare metode „mai noi” de a găsi un partener de căsnicie, cum ar fi folosirea unui serviciu matrimonial, e de ajutor să avem în vedere dacă nu cumva avem un comportament contrar propriilor interese. E oare posibil să fim prea pretențioși, căutând prințul sau prințesa din basm, și făcând aceasta, să limităm posibilitățile a ceea ce Dumnezeu știe că e bun pentru noi și noi încă nu am luat în considerare? Oare nu suntem suficient de selectivi și uităm că Dumnezeu îi cheamă pe toți creștinii să se căsătorească numai cu alți creștini (2 Corinteni 6.14), sau avem oare în vedere o persoană prinsă într-un păcat serios, care afectează viața și care poate pune în pericol căsnicia? Un bărbat creștin trebuie să preia inițiativa în domeniul relațiilor și să se asigure că relația Îl glorifică pe Cristos în toate. O femeie creștină trebuie să îl lase pe bărbat să ia inițiativa ca lider, așa cum l-a creat Dumnezeu să fie. Și, în cele din urmă, credincioși fiind, trebuie să fim pe picioarele noastre și să ne bazăm pe Domnul pentru împlinirea noastră, în loc să simțim nevoia de a fi căsătoriți pentru a fi împliniți. Odată ce ne-am rezolvat aceste elemente care provoacă zbucium des întâlnite, putem începe să urmărim o femeie sau să fim urmărite de un bărbat, privind spre căsnicie.

Ca în toate deciziile, trebuie să-L rugăm pe Dumnezeu să ne îndrume în mod clar. Poate fi dificil să întâlnim femei și bărbați creștini și singuri, mai ales dacă majoritatea prietenilor noștri s-au căsătorit deja. Ne putem pune în situația de a ne întâlni cu alți creștini căutând un grup de persoane singure de la o altă biserică. Putem face voluntariat pentru o cauză pe care o avem pe inimă sau ne putem alătura altor grupuri, dar să fim siguri că facem acest lucru pentru că ne face plăcere, nu pentru că vrem să întâlnim cât de mulți potențiali parteneri e posibil. Unii oameni preferă să-și întâlnească partenerul de căsnicie prin prieteni, familie sau printr-o întâlnire întâmplătoare în lumea largă, și mulți fac doar acest lucru. Însă alții cred că sunt limitați în privința oamenilor pe care îi întâlnesc datorită profesiei lor, mărimii orașului sau naturii activității lor. Pentru acești oameni poate fi înțelept să ia în considerare alte metode. Unele dintre metodele moderne de găsire a unui partener includ internetul sau întâlnirile online, serviciile profesionale de matchmaking și speed dating-ul. Fiecare dintre ele are avantajele și dezavantajele ei și niciuna nu e potrivită pentru toți. Înainte să începem să folosim una dintre aceste metode, trebuie să începem cu rugăciune și să-L întrebăm pe Dumnezeu dacă este pasul care vrea să îl facem.

Întâlnirile pe internet sunt în prezent alternativa cea mai populară de a întâlni persoane singure. Există și câteva servicii matrimoniale creștine, cât și seculare, care le permit utilizatorilor să-și limiteze căutările la creștini. (Te rugăm să observi că Got Questions Ministries nu susține niciun site anume de servicii matrimoniale, creștin sau necreștin.)

Un dezavantaj major al întâlnirilor pe internet este că nu poți fi niciodată sigur cine este cinstit și cine pretinde că e altfel decât e. Rezultatul unei decepții poate fi comic, dar poate fi și vătămător. E o idee bună să nu răspunzi niciodată la vreo comunicare din partea cuiva dintr-o altă țară dacă nu poți verifica amănunțit cadrul de proveniență al acelei persoane. Unii dintre acești oameni încearcă să-i înșele pe bărbați și femeile cu care se întâlnesc. Fii atent la orice detalii personale distribui prin comunicarea online. De asemenea, e înțelept să te întâlnești față în față cu persoana înainte să devii prea intim emoțional în comunicarea prin e-mail. Când vă întâlniți pentru prima dată, faceți acest lucru într-un spațiu public – nu le permite niciodată să te ducă cu mașina undeva sau să te ducă într-un loc în care să fiți singuri. E înțelept să plănuiești o întâlnire dublă, ca un prieten apropiat să-și poată oferi opinia referitor la această persoană (să recunoaștem) complet străină. Ascultă-ți instinctele și pleacă repede dacă simți la un moment dat că ești în vreun pericol. Dar în afara avertizărilor, totuși multe căsnicii creștine fericite au rezultat din întâlniri pe internet.

Serviciile profesionale de matchmaking sunt de obicei mai sigure decât întâlnirile pe internet, dar sunt mai puțin populare și nu au întotdeauna o masă mare de oameni din care să alegi. Pot fi și mai scumpe, de obicei folosesc aplicații mai ample și necesită o anumită verificare a cadrului de proveniență. Dar, dacă se face în siguranță și cu înțelepciune, matchmaking-ul profesional poate duce la o căsnicie creștină de succes.

Speed dating-ul este locul în care persoanele singure circulă sistematic printr-o încăpere cu mese, pentru a evalua o posibilă întâlnire în doar câteva minute per rotație. La finalul serii, înmânează un bilet care indică persoana cu care ar dori să se potrivească. Cuplurile cu interes comun vor primi reciproc informațiile de contact. Din nou, dacă se face în siguranță și cu înțelepciune, lucrul acesta poate duce la un mariaj creștin de succes.

În toate alegerile pe care le facem, este totuși de importanță crucială să ne amintim că Dumnezeu – nu noi – e Cel care ne aduce laolaltă cu un partener de căsnicie. Pe cât de simplu poate că sună, nu trebuie să trudim să ne găsim partenerul de căsnicie; trebuie să ne trăim viața cu orice dorință de a avea un soț/o soție pe planul doi, iar dorința de a-L cunoaște pe Dumnezeu să fie pe primul loc în inima noastră.

Caută-L pe Dumnezeu, și El va împlini (sau schimba) dorințele tale (Psalmul 103.5, Romani 12.2) în felul și la timpul Lui perfect (Romani 5.6, Romani 8.26-27). Am vrea oare să fie altfel? Privește istoria lui Isaac și a Rebecăi și felul în care Dumnezeu i-a adus împreună (Genesa 24). A fost plănuit și controlat de Dumnezeu în mod suveran. Dumnezeu ține fiecare moment al nostru în mâna Sa (Psalmul 31.15) și nu va lăsa să cădem printre degetele Lui delicate. El susține viața și inima noastră în mâna Lui și nu-Și va uita copiii. Dacă Dumnezeu a intenționat pentru tine să te căsătorești, va face ca acest lucru să se fructifice și va fi credincios să te călăuzească în rolul tău, ca să facă să aibă loc căsătoria. Între timp, caută-L pe Dumnezeu în ceea ce are acum pentru tine. Dumnezeu are un scop cu fiecare dintre noi, singuri sau căsătoriți, și e păcat să ratăm să trăim scopul Lui pe deplin în orice vreme ne-am afla prin faptul că ne concentrăm atenția prea mult la ceea ce ar avea pregătit pentru timpul viitor.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui un creștin să folosească un serviciu matrimonial ca să-și găsească un partener de căsnicie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries