settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația ștergarului împăturit din mormântul lui Hristos după înviere?

Răspuns


Detaliul ștergarului împăturit se găsește în relatarea învierii lui Isus din Ioan 20:7: "Și ștergarul care era în jurul capului Său nu era așezat împreună cu hainele de in, ci înfășurat într-un loc de sine stătător" (KJV). Diferite traduceri respectate ale Bibliei tratează acest verset în mod diferit. Trei dintre ele traduc versetul cu cuvântul șervet (KJV, AS, RSV). Altele îl traduc cu "pânză de înmormântare" (NIV), "batistă" (NKJV) sau "pânză de față" (NASB) (traducerile în limba română folosesc cuvântul "ștergar"). Cuvântul grecesc este saudarion, care provine dintr-un cuvânt latinesc pentru "sudoare". Se poate referi la un prosop folosit pentru a șterge sudoarea de pe fața cuiva. Este folosit în greacă pentru a desemna un prosop sau o cârpă, dar nu în mod specific un șervet de masă.

Celălalt cuvânt-cheie este împăturit. A fost pânza de înmormântare sau ștergarul lăsat împăturit în mormânt? Două dintre traduceri folosesc cuvântul "împăturit" (NIV, NKJV). Altele traduc cuvântul ca fiind "rulat" (NASB, ASV, RSV) sau "înfășurat" (KJV). (În limba română, în versiunea D. Cornilescu este tradus "făcut sul", în vreme ce în versiunea NTR apare tot "împăturit".) Cuvântul grecesc este entulisso, care provine din cuvinte care pot însemna "a răsuci" sau "a împături". Concluzia este că nu există niciun indiciu că era un șervet de masă și niciun indiciu că era bine împăturit într-un mod semnificativ. Semnificația primară a lui Ioan 20:7 este că pânza, care a fost pusă peste capul sau fața lui Isus la înmormântare, era separată de restul hainelor Sale de mormânt. Semnificația acestui lucru, dacă există vreuna, este necunoscută.

S-a zvonit că împăturirea ștergarului la masă este un obicei evreiesc care înseamnă că persoana care împăturește ștergarul intenționează să se întoarcă. Au fost verificate numeroase surse de studiu biblic, dar nu există nimic despre acest presupus obicei evreiesc al șervetelor împăturite. Singurele referiri la această presupunere par să provină din postări pe internet și e-mailuri care par să fi apărut în 2007.

Mulți comentatori și autori biblici au folosit această ilustrație creativă pentru a face o aplicație specifică la învierea și revenirea lui Isus Hristos. Adevărul este că șervetele de masă, cum sunt cele pe care le folosim astăzi, nu erau folosite pe vremea lui Isus. Evreii făceau o spălare a mâinilor după masă, ca parte a ritualului de masă. Spălarea mâinilor înainte de masă era obligatorie conform unei porunci rabinice, dar după ce se spălau pe mâini, oare oamenii le uscau cu o cârpă? Aparent, nu există nicio sursă rabinică timpurie care să comenteze modul în care erau uscate mâinile după ce erau spălate. Împăturirea ștergarului ca semn că un invitat la cină nu a terminat masa și urmează să revină poate fi un bun obicei european, dar se pare că acest obicei era necunoscut în țara lui Israel în timpul lui Isus.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația ștergarului împăturit din mormântul lui Hristos după înviere?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries