settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă diaconia în Biblie?

Răspuns


Diakonia (în greacă) este un substantiv folosit de 32 de ori în Noul Testament și tradus în diverse feluri prin "slujire", "serviciu", "ajutor" sau "sprijin". Este folosit în Luca 10:40 în legătură cu pregătirile de masă ale Martei pentru Domnul, în timp ce Maria stătea la picioarele Lui și Îl asculta. Este folosit în Fapte 6:1 cu privire la servirea mâncării și în Fapte 6:4 referindu-se la "slujba Cuvântului". În Fapte 11:29, diaconia se referă la ajutorarea în vremea foametei sub forma unei contribuții financiare. În Fapte 20:24 și 21:19, Pavel folosește acest cuvânt pentru a se referi la slujirea sa printre neamuri. În Romani 12:6-7 se face referire la el ca la un dar spiritual - darul slujirii.

Ca și cuvântul englezesc "service", diaconia poate avea o varietate de sensuri și nuanțe, în funcție de context. Puteți merge la un "serviciu" de închinare, puteți merge la o stație de "serviciu" și puteți comanda "serviciul" de cameră. Pe de o parte, cele trei par să nu aibă nimic în comun, dar, pe de altă parte, toate au de-a face cu furnizarea unui tip de serviciu sau a altuia. Ar fi greșit să încercăm să construim o definiție compozită a serviciului pe baza tuturor celor trei contexte, iar apoi să introducem această definiție în fiecare context. De exemplu, un serviciu de închinare NU este un loc în care poți merge să te închini lui Dumnezeu, să ți se schimbe uleiul și să ți se livreze o masă.

Cel mai bun mod de a înțelege sensul unui cuvânt din Biblie este să citești fiecare pasaj în care este folosit acel cuvânt. Pasajele alese ar trebui să se bazeze pe utilizarea cuvântului original grecesc sau ebraic, nu pe traducerea în limba engleză. Cu ajutorul tehnologiei moderne și al instrumentelor online gratuite de studiu biblic, nu este dificil să faci un studiu de cuvinte, chiar dacă nu ai studiat ebraica sau greaca. Există, de asemenea, cărți de studiu al cuvintelor (ca să nu mai vorbim de articolele de pe internet) care vor face munca în locul tău, dar nimic nu îți va oferi o mai bună înțelegere a unui cuvânt decât să citești singur toate pasajele biblice.

Un alt substantiv care corespunde diaconiei este diakonos, care în esență înseamnă "slujitor" ("cel care slujește"). Diakonos a devenit în cele din urmă un termen tehnic, diacon, care desemnează o funcție bisericească. Calificările pentru un diacon se găsesc în 1 Timotei 3:8-13. În definiția mai tehnică, un diacon este cel care slujește nevoilor fizice ale bisericii, spre deosebire de prezbiterii/pastorii care se ocupă de nevoile spirituale ale ei. (Faptele Apostolilor 6:1-7 este pasajul-cheie în acest sens.) Cu toate acestea, atât slujirea fizică, cât și cea spirituală pot fi descrise prin cuvântul diaconie. O atenție atentă la context va dezvălui ce fel de slujire este prestată.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă diaconia în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries