settings icon
share icon
Întrebare

Care a fost semnul pe care l-a pus Dumnezeu pe Cain (Genesa 4.15)?

Răspuns


După ce Cain l-a omorât pe fratele său Abel, Dumnezeu i-a spus lui Cain: „Acum, blestemat ești tu, izgonit din ogorul acesta, care și-a deschis gura ca să primească din mâna ta sângele fratelui tău! Când vei lucra pământul, să nu-ți mai dea bogăția lui. Pribeag și fugar să fii pe pământ." (Genesa 4.11-12) Ca răspuns, Cain s-a plâns: „Pedeapsa mea e prea mare ca s-o pot suferi. Iată că Tu mă izgonești azi de pe fața pământului; eu va trebui să mă ascund de Fața Ta și să fiu pribeag și fugar pe pământ, și oricine mă va găsi mă va omorî." (Genesa 4.13-14) Dumnezeu a răspuns: „«Nicidecum, ci, dacă va omorî cineva pe Cain, Cain să fie răzbunat de șapte ori.» Și Domnul a hotărât un semn pentru Cain, ca oricine îl va găsi să nu-l omoare." (Genesa 4.15-16)

Natura semnului pus pe Cain a fost subiect de multă dezbatere și speculații. Cuvântul evreiesc tradus cu „semn" este 'owth și se referă la „amprentă, semn, stigmat". În Scripturile evreiești, cuvântul 'owth mai este folosit de 79 de ori și cel mai frecvent e tradus cu „semn". Așadar, cuvântul evreiesc nu indică exact natura semnului pus de Dumnezeu pe Cain. Orice ar fi fost, era un semn/indiciu că Cain nu trebuia omorât. Unii au sugerat că semnul era o cicatrice sau un fel de tatuaj, însă, în orice caz, natura precisă a semnului nu este punctul central al pasajului, ci acesta este faptul că Dumnezeu urma să nu le permită oamenilor să se răzbune pe Cain. Oricare ar fi fost semnul, el slujea acestui scop.

În trecut, mulți oameni credeau că semnul pus asupra lui Cain era pielea de culoare închisă – că Dumnezeu a schimbat culoarea pielii lui Cain în negru, ca să-l poată identifica. Deoarece Cain a primit un blestem, convingerea că semnul era pielea de culoare închisă i-a făcut pe mulți să creadă că oamenii cu piele de culoare închisă erau blestemați. Mulți au folosit învățătura cu privire la „semnul lui Cain" ca o justificare a comerțului african cu sclavi și a discriminării împotriva oamenilor cu piele de culoare neagră sau închisă. Această interpretare cu privire la semnul lui Cain este cu totul nebiblică. Niciunde în Scripturile evreiești cuvântul 'owth nu e folosit cu referire la culoarea pielii. Blestemul rostit asupra lui Cain în Genesa 4 era doar pentru Cain. Nu se spune nimic despre trecerea blestemului asupra urmașilor săi. Nu există absolut nicio bază biblică pentru a afirma că urmașii lui Cain aveau piele de culoare închisă. Mai mult, în afară de cazul în care una dintre soțiile fiilor lui Noe era din spița neamului lui Cain (posibil, dar puțin probabil), linia genealogică a lui Cain s-a terminat la Potop.

Care a fost semnul pe care Dumnezeu l-a pus pe Cain? Biblia nu spune. Semnificația semnului, că Cain nu trebuia omorât, era mai importantă decât natura semnului în sine. Oricare ar fi fost semnul, nu are nicio legătură cu culoarea pielii sau cu vreun blestem generațional asupra urmașilor lui Cain. Să folosești semnul lui Cain ca scuză pentru rasism sau pentru discriminare e un lucru absolut nebiblic.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care a fost semnul pe care l-a pus Dumnezeu pe Cain (Genesa 4.15)?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries